Международна изложба ИЗЛЕЗ И ГЛАСУВАЙ


На 2 май в София в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба ИЗЛЕЗ И ГЛАСУВАЙ на Глобалнoто креативнo студиo за социално въздействие Fine Acts, подкрепена от Бюрото на Европейския парламент в България. Изложбата може да бъде видяна до 16-и май 2024 г. включително, в парковото пространство на НДК (Лятна сцена „Kino & Bar Cabana“).

В светлината на предстоящите избори за Европейски парламент и заплахите за демокрацията в Европа, Fine Acts си сътрудничи с 27 изключителни илюстратори, по един от всяка държава-членка на ЕС, които създадоха плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни.

Представител на България в кампанията е илюстратора Тео Георгиев.

“Колекцията от илюстрации има за цел да насърчи гражданите да гласуват в предстоящите избори – като вдъхновява и вдъхва надежда и оптимизъм за силата на гласуването и потенциала за промяна”, казват от Fine Acts.

Инициативата на Fine Acts е в партньорство с Европейската културна фондация, като в София изложбата се случва с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и Столична община.

„В Европейския съюз днес демокрацията се приема за даденост. Но това не винаги е било така. Не толкова отдавна милиони европейци преживяха времена, когато не можеха да гласуват или дори да говорят свободно, когато животът им можеше да бъде застрашен просто защото са различни, защото имат различни вярвания или защото искат различен живот. Те се стремяха към демокрацията и се бореха за нея. Сега от нас зависи да я запазим и да я направим по-силна като гласуваме“, казва Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Изложбата може да бъде видяна до 16-и май 2024 г. включително, в парковото пространство на НДК (Лятна сцена „Kino & Bar Cabana“).