Кирил Петков инициира предизвикана работна среща с малките търговци на горива

Кирил Петков инициира предизвикана работна среща с малките търговци на горива

0 коментара
2015.jpg

Кирил Петков инициира предизвикана работна среща с малките търговци на горива

На нея бяха обсъдени наболели проблеми в бранша, сред които Държавният резерв и задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Също така възможностите за внос на горива и мерки за постигане на реална и прозрачна конкурентна среда, с оглед поддържането на справедливи и пазарни цени за крайните потребители.“ Набелязахме някои спешни мерки за намаляване цените на горивата, подпомагане на бизнеса и потреблението,“ заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (известна като Асоциация на малките бензиностанции).

Асоциацията настоява за облекчаване на административната тежест в сектора с цел създаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените. Браншът е подложен на различни по своето естество и произход асиметрични шокове, които не произтичат от самия него. В това число влизат всички вълни на Ковид пандемията и несигурността, която донесоха със себе си, решенията на световните хегемони в добиването на петрол, развиващите се с пълна сила процеси на декарбонизация на световната икономика и в частност – „Зелената сделка“ в Европа. Следват нормативно-творческите експерименти в България и все по-нарастващата административна тежест върху икономическите оператори в сектора, обясни Георги Тенев.

Той определи като голяма пречка за конкуренцията лицензите, разрешителните и обезпеченията, към различни институции, които често се припокриват, в своите цели. За тези обезпечения е важно да се знаят, че те са в пари и търговецът трябва да ги внесе предварително, за да може да работи. Наред с тези изисквания към търговците на горива с бензиностанции, се добавят и такива за инвестиции в енергийна ефективност, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство. Те самите са резултат от едно закъсняло транспониране на две европейски директиви, допълни още Георги Тенев. 

От Асоциацията на българските търговци съобщават, че по време на срещата са набелязани някои спешни мерки за намаляване цените на горивата, подпомагане на бизнеса и потреблението.