Дискусията в НДК „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“,можеше да бъде гледана на живо онлайн.


Дискусията беше организирана от Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с Министерството на външните работи и Представителството на Европейската комисия в България. Модератор беше Милена Милотинова, водещ на предаването „Брюксел 1“.

В първата част на дискусията представители на трите основни европейски институции, които отговарят за Конференцията – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, запознаха публиката с целта, формата и начина на участие в нея. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, подчерта колко важно е за Парламента да се чуе гласът на гражданите и посочи, че Конференцията е възможност да всеки един да изрази позицията си.

Във втората част - тримата български евродепутати, избрани да представляват ЕП в Конференцията Ева Майдел,  Илхан Кючюк и Ангел Джамбаски , дискутираха с публиката позицията и работата си по темата.

Втретата част участваха представители на граждански организации, Гергана Паси  президент на ПанЕвропа България,. Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, и Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените, които дискутираха младежкото и женското представителство в европейските и българските институции...

По време и на трите части се проведе и онлайн анкета с граждани и участници в дискусията.

Конференцията за бъдещето на Европа е безпрецедентен по мащабите си проект, който дава възможност на всеки европеец да сподели идеите си и да помогне на сформирането на бъдещето на Европейския съюз, а успешното ѝ провеждане и приключване ще е успех за всички. Това бяха част от заключенията по време на дискусията.

Материали от дискусията са качени ТУК:  статия и линк към записа.

Това е линкът към платформата на конференцията: https://futureu.europa.eu/?locale=bg ,

а тук ще намерите най-важното за нея :  https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/konferentsiia-za-bdeshcheto-na-evropa

Снимка: Европейски парламент.