АИКБ връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи Осмите национални награди „Икономика на светло“. Отличията бяха раздадени на официална церемония в София Хотел Балкан, а гости на събитието бяха служебния вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, служебния министър на туризма Стела Балтова, служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова, председателя на НСИ Сергей Цветарски, изпълнителния директор на ИАНМСП Бойко Таков, председателя на ИСС Зорница Русинова и още много представители на бизнеса, неправителствени организации и социални партньори.

Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика взе приза в категорията за „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Инициираният от асоциацията Закон за маслодайната роза, въвежда административна практика във връзка с контрола и спирането на износа и вноса на фалшиво розово масло. Номинирани в категорията бяха още Изпълнителна агенция по горите, Министерство на образованието и науката и Министерство на финансите.

Победител в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ стана Сдружение „Движение за национална кауза“. Отличието бе присъдено за разработването и стартирането на платформата Bulgaria Wants You, чиято цел е да бъдат привлечени български граждани от чужбина да се завърнат в страната и да се включат в местния трудов пазар. Платформата обединява усилията на бизнеса и местните власти като гарантира реални и сигурни работни места и допринася за ограничаване и превенция на недекларирания труд. Грамоти в категорията получиха още Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, Българска асоциация на заведенията и Фондация „Фридрих Науман“.

Българско национално радио, програма „Хоризонт“ и предаването „Неделя 150“ са тазгодишният победител в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформална икономика“. Те пребориха конкуренцията на разследващия журналист на bTV Мария Цънцарова, предаването „Следите остават“ по БНТ 1 и електронния вестник „Икономически живот“, които бяха отличени с грамоти.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване Победителите се излъчиха чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Повече на https://bica-bg.org/аикб-връчи-осмите-национални-награди