Наградиха призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“

Наградиха призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“

0 коментара
1703_03.jpg

Наградиха призьорите в Националния конкурс „Млади таланти“

1703_03.jpg
1703_03.jpg
1703_03.jpg

Церемонията по награждаването на финалистите в конкурса се проведе в Археологическия музей в София. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов връчи наградите на победителите в Юбилейния 20 –ти конкурс. Авторите на първите три отличени проекта получиха парична награда от 1500 лв и ще представят страната ни на Европейския конкурс за млади учени през септември 2018 г. в Дъблин, Ирландия. Отличени бяха: Атанас Стефанов и Александър Шопов от Математическата гимназия в Пловдив с изследването си „Цветни зависимости в млади звездни обекти“, Ивайло Малинов Желев от Природо-математическата гимназия „Васил Левски“ в Смолян, който е разработил методи за обезшумяване на дигитални изображения и проектът „Спрежение на Микел“ на Сиел Шефкетова от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали.

Поощрителни награди и сумата от 1000 лева получиха Илия Калоджеро Курто Пелле с проекта „Антични влияния върху Богородичната иконография“ и Николай Асенов Пашов със създадените от него 3D модели с лазер и камера“ „Farseer“.

На церемонията бяха обявени и бългаските участници в EXPO 2018 г. през юли в град Гдиня, Полша. Там ще се състезават проектът „Hovercraft RC“ на Светослав Бойков Георгиев от Природоматематическа гимназия „Професор Емануил Иванов“ в Кюстендил, Димитър Чакъров от Математическата гимназия в Пловдив с неговата „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“ и Антоан Бисер Георгиев от Природо-математическата гимназия в Монтана с проекта си в областта на информатиката „Blumber”.

Наградата на Института по математика и информатика на БАН получиха Мария Манзурова и Благой Манзуров, които са разработили дигитални 3D модели с таблет и телефон.

Институтът по биология и имунология на размножаването при БАН определи за свой фаворит проекта на Божидара Симеонова и Ясен Ал Баша от Немската езикова гимназия в София „Колко е важно качеството на водата за развитието на растенията“.

България ще бъде домакин на Европейския конкурс за млади учени през 2019 г .