МОН подписа споразумение за сътрудничество с Дигиталната национална коалиция

МОН подписа споразумение за сътрудничество с Дигиталната национална коалиция

0 коментара

С това се стартира съвместната работа между Министерството на образованието и науката (МОН) и Дигиталната национална коалиция., по проект „Е-start@school“, финансиран от Google. В рамките на проекта, 450 учители от най-малко 200 основни училища в Ловеч, Монтана, Видин, Враца и Плевен ще повишат дигиталните си умения и квалификация.

Подготовката на учителите ще се проведе на три етапа. В първия, 10 учители ще бъдат обучени да преподават цифрови умения. В последствие те ще трябва да популяризират иновативните методи сред други 30 свои колеги. В последния етап вече преминалите допълнителната квалификация преподаватели ще обучат още 410 души как да използват дигитално съдържание в своите уроци и ще ги насърчат да се присъединят към социалната мрежа за учители.

Според министър Красимир Вълчев, териториалният фокус е много важен, защото разделението между регионите се отразява на достъпа до дигитални технологии и образователни ресурси. Думите му бяха подкрепени от създателя на Дигиталната национална коалиция Гергана Паси. Тя заяви, че проектът е насочен към учителите и най-правилният подход за повишаване на квалификацията е обученията да са от преподаватели към преподаватели. Старши регионалният мениджър на Google.org за Европа, Близкия Изток и Африка Стюарт Маклафин добави, че учителите са от особено значение за развитието на децата. „Всичко се променя и в бъдеще 65% от учениците ще работят професии, които все още не съществуват. Компютърните науки влизат в учебните програми и трябва да подготвим преподавателите да използват новите технологии в часовете“, каза Маклафин.

Дигитализацията е сред приоритетите на МОН по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Предстои провеждането на конференция „Educate to create: От дигитални ползватели към дигитални създатели“, на която ще се обсъдят възможностите за създаване на повече отворено дигитално образователно съдържание. Работи се по проект по ОП НОИР, който също предвижда обучение на учители за повишаване на дигиталните им умения, създаване на достъпно образователно съдържание и обучение по компютърно моделиране и програмиране. Първият предмет ще се учи в трети и четвърти клас, като за трети вече има утвърдени учебни програми. Програмирането започва още от първи клас. Красимир Вълчев посочи и че по национална програма „Информационни и комуникационни технологии“ има финансова възможност за създаване на опорна мрежова инфраструктура. „До една година се надяваме да имаме wi-fi във всяко училище. От следващата учебна година регламентираме използването на електронни дневници, като училищата сами ще избират дали да попълват хартиени или електронни“, допълни той.

Повече на https://www.mon.bg/bg/news/2969