Изискванията за сигурност нарастват заедно с дигитализацията

Изискванията за сигурност нарастват заедно с дигитализацията

0 коментара

Нещо повече – сигурността и намаляването на рисковете са катализатор за все по-бурното развитие на дигиталните технологии и ще ги подкрепят все по-силно. Това стана ясно от проведената шеста поред Кофас конференция по управление на риска на тема „Дигитализация, автоматизация и изкуствен интелект: поемаме управлението“. Конференцията събра над 200 представители на бизнеса и институциите, които дискутираха теми, свързани с глобалните процеси, финансовия мениджмънт, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката.

В началото Деклан Дали, изпълнителен директор на Кофас ЦИЕ говори за динамиката в съвременния бизнес и необходимостта от по-добро и активно управление на рисковете. В специалната секторна презентация Милена Виденова, управител на Кофас България, отбеляза, че „Най-перспективните сектори за Регион Централна и Източна Европа включително и за България са фармация, автомобилна индустрия и информационни технологии, а най-рискови остават строителство, метали и транспорт“. В прегледа на рисковете по страни Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп изтъкна, че в глобален мащаб има възстановяване, но рисковете остават – особено тези, свързани с потенциална търговска война. В Европа трудовият пазар продължава да бъде съществено предизвикателство пред компаниите.

Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП специално подчерта, че дигитализацията и автоматизацията са възможност за бизнеса да направи преоценка на кадрите си, като ще останат най-производителните. Асен Великов, Член на УС и Финансов директор на Виваком, доразви тези теми, като отбеляза, че при сегашните технологии около 50% от задачите, извършвани от хора може да се автоматизират, но само 5% от дейностите могат да се автоматизират изцяло. Това е свързано с промяна в начините, по които се осъществява дейност, а също и професиите и специализациите.Китай и Индия са достатъчно перспективни пазари, но към тях трябва да се подхожда внимателно Участниците отбелязаха сериозните шансове, които имаме, но и съпътстващите рискове. „Чрез подкрепата на държавата и създаване на обединен национален бранд, можем да навлезем успешно на големи пазари като Индия и Китай, а и на други“ – обобщи Цветелина Николова, управляващ директор на Катаржина Естейт и Платинум брандс.

Повече по темата на www.coface.bg

Презентацията на Милена Виденова ТУК…