ВЕЛИКДЕН с кампанията „Купувам българското“


Акцията призовава потребителите да търсят на пазара качествените български яйца, козунаци и агнешко месо – традиционни храни за предстоящите Светли празници

Mинистърът на земеделието и храните Десислава Танева и директорът на „БНТ Свят и Региони“ Екатерина Генова обявиха великденската акция, която призовава потребителите да търсят на пазара качествените български яйца, козунаци и агнешко месо – традиционни храни за предстоящите светли празници. Повече от 10 милиона продукти на български производители вече носят знака на кампанията „Купувам българското“ – инициатива на новините на БНТ2.

„Смисълът е в това да подкрепим нашите производители, но не по-малко важно е, че парите, с които купуваме български стоки остават в България – те се връщат в нови производства, в социални проекти, реинвестират се в нашия живот“, каза Екатерина Генова, „Нашият знак е истински знак за качество, защото репортерите на БНТ2 виждат с очите си и показват на зрителите на обществената телевизия къде и как се произвеждат българските продукти“ – допълни тя.

Повече от 200 000 кори яйца на най-големите български производители тръгват към потеребителите със знака „Купувам българско“. Съюзът на птицевъдите официално оповести присъединяването си към кампанията на БНТ2. Заедно с тях и българските производители на агнешко месо се включват в кампанията. Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов и министър Танева обвиха, че предстои да бъдат приети правила за диференцирано предлагане в магазинната мрежа на прясно и замразявано месо. Гаранция за правилния избор са сертификатите за произход на месото, които всеки купувач има право да изисква.

Заместник-председателят на Съюза на млекопреработвателите Симеон Присадашки сподели пред медиите, че кампанията „Купувам българско“ продължава да бъде най-солидната публична подкрепа за бранша, в период, в който традиционните за българските млека и сирена руски пазари, остават затворени. „Най-доброто българско зърно остава и се преработва у нас. Продукцията на българските хлебари и сладкари отговаря на най-високите стандарти“, сподели председателят на Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Поради големият обем продукция на българските хлебопроизводители, символът на кампанията „Купувам българско“ вече е почетен знак, с който браншовата организация отличава най-добрите фирми. Българските производители на традиционния обреден хляб за предстоящите празници – козунакът, гарантират със стикера на кампанията своята отговорност към потребителите. Продукцията им се продава успешно освен у нас, но и в Италия, Румъния и други страни.

Един от факторите за регионална идентичност, които Европейският съюз подкрепя и насърчава, е производството и популяризирането на местни продукти. Традиционните храни и продукти, развитието на тяхното производство и потребление са сред целите на Великденската акция на кампанията „Купувам българско“ – да изберем за празничната си трапеза козунаци, яйца и месо от български производители.