МОН публикува законопроект за обществено обсъждане


Министерството на образованието и науката предлага за обществено обсъждане проект на закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. Промените се налагат заради привеждане на Закона за професионалното образование и обучение в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование.

В съответствие с разпоредбите за придобиване на средно образование в Закона за предучилищното и училищното образование се урежда и завършването на професионално образование и обучение и неговото документиране. Създадено е основание за издаване от министъра на образованието и науката на наредба за организацията и провеждането на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията. Регламентира се редът за издаване на документите за придобита професионална квалификация, издавани от професионалните колежи и центровете за професионално обучение.

В законопроекта точно са определени целите, съдържанието и характеристиките на видовете професионална подготовка. Променено е съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото обучение, в. т.ч. и на практиката в реална работна среда и се разширява обхватът на местата за провеждане на практическо обучение и др. Пълния текст на законопроекта може да видите на сайта на МОН http://www.minedu.government.bg/, в раздел „Проекти на документи“