Всички оперативни дейности в Държавен фонд „Земеделие“ са в нормален ритъм

Всички оперативни дейности в Държавен фонд „Земеделие“ са в нормален ритъм

0 коментара

„Яхти, хеликоптери и самолети не са договаряни по ПРСР не са купувани и луксозни автомобили“ , Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов на пресконференция, на която беше представена дейността на Фонда в областта на превенцията и противодействието на нередностите, измамите, корупцията и други актуални теми. Отговорно заявявам, че Държавен фонд „Земеделие“ в качеството си на Разплащателна агенция стриктно спазва всички процедури при прием, договаряне, разплащане и последващ контрол.

От началото на 2016 г. към Прокуратурата са изпратени 35 сигнала със съмнения за измами и нередности. За миналата година сигналите са били 154, стана ясно по време на събитието. Става въпрос за неизпълнение на договорни задължения, декларирани неверни данни или документи с невярно съдържание, изкуствено създадени условия в стопанствата, манипулиране на тръжни процедури и други. „Когато се констатират нередности или има съмнения за такива, се изпращат сигнали до компетентните органи. Много хора не са доволни от това“, коментира Порожанов.

Сред най-фрапиращите случаи са шест проекта, при които е направен опит за закупуване на един и същ актив, при това на завишена със 150 хиляди лева цена. По мерки 311 и 312 от ПРСР 2007-2013 г. са установени случаи на представяне на документи с невярно съдържание като един и същ консултант е направил 15 идентични проекта. До Прокуратурата са подадени и 4 сигнала за сдружения с нестопанска цел с проекти за информационни центрове и покупка на аудио-визуална техника. При проверките е установено, че такива центрове няма или не отговарят на заложеното по проект. Четири са случаите на разкрити съмнения за измами по общинските мерки – в общините Чирпан (липса на задължителни актове в строителството), Тетевен (дублиране на разходи и нерегламентирано използване на подизпълнители), Кочериново (опит за измама при сменен изпълнител на строителни работи) и Бойница (строителни документи с невярно съдържание).

„Яхти, хеликоптери и самолети не са договаряни. По Програмата за развитие на селските райони не са купувани луксозни автомобили“, категорично заяви Румен Порожанов. Общо са платени 178 автомобила при средна цена на едно превозно средство от 23 650 лева. Най-скъпите автомобили са едва четири на стойност около 60 хиляди лв. и са в проекти, свързани с товарна дейност.

Юлиян Марков, директор дирекция „Противодействие на измамите“, представи и конкретни примери за разкрити съмнения за измами. От 54 проверени случая със заявени директни субсидии за пасища от над 500 хектара от бенефициенти, които нямат животни, при 40 случая данните са изпратени до прокуратурата. Образувани са и досъдебни производства. Голям брой нарушения са констатирани и при кандидатстването с площи от Натура 2000. Декларирани са земи във високопланински райони, които не могат да се ползват за земеделие. По Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ са установени три опита за закупуване на скъпи плавателни съдове, като на нито един от тях ДФЗ не е изплатил средства.

От начало на годината и по отворените мерки от новата Програма за развитие на селските райони са констатирани опити за измами, сигналите за които са предадени на Прокуратурата. „По подмярка 4.1 е направен риск анализ и са установени случаи на бенефициенти, заявили за подпомагане скъпа земеделска техника с цени значително над обявените референтни“, каза Порожанов. Той припомни, че и по подмярка 6.1 са правени опити за измами с десетки проекти за зайци и пъдпъдъци, основно в област Благоевград. Румен Порожанов подчерта, че спрени европейски средства по Програмата за развитие на селските райони няма и всички оперативни дейности в Държавен фонд „Земеделие“ са в нормален ритъм.