АЗ отвори покана за безработни младежи по Проект „Нова възможност за младежка заетост”

АЗ отвори покана за безработни младежи по Проект „Нова възможност за младежка заетост”

0 коментара

Всички младежи на възраст до 29 години включително, които са регистрирани в бюрата по труда, могат да се включат в проект „Нова възможност за младежка заетост”.

По проекта се предоставят възможности за стажуване и обучение по време на работа, Младежите потвърждават своето желание, чрез подаване на Заявление за участие в Проекта (по образец – качен на официалната страница на Агенцията по заетостта), с условие за обучение по време на работа или с условие за стажуване, обявено/и от един работодател. В случай че безработното лице желае да кандидатства за работни места, обявени от различни работодатели, подава едно заявление за всички от избраните работни места.Ако безработното лице бъде одобрено от работодателя, то се назначава по трудов договор по чл. 230 или чл. 233б от Кодекса на труда, за срок от 6 месеца за стажуване и до 6 месеца за обучение, с месечно трудово възнаграждение в следните размери:

  • - при трудов договор с условие за обучение по време на работа, през времето на обучението обучаемият получава трудово възнаграждение според извършената работа, но не по-малко от 90 на сто от минималната работна заплата, установена за страната (чл. 230, ал. 4 от КТ);
  • - при трудов договор с условие за стажуване, възнаграждението е в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Всички одобрени лица ще имат и допълнителен стимул, от който могат да се възползват – по схемата ще се възстановяват разходи за транспорт, съответстващи на отработените дни за първия месец от стажа/обучението по време на работа. Допълнително условие, за да бъдат допустими безработните лица в схема „Младежка заетост”, е те да не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, вкл. редовни, вечерни, задочни и дистанционни форми на образование, както и всякакви видове професионални обучения.

Благодарение на участието си в проекта, младежите ще имат възможност да придобият професионален опит и практически умения чрез стажуване/обучение по специалността/професията, за период от 6 месеца, с определен от работодателя наставник и да усвоят знания, умения, трудови навици и опит по придобитата специалност/професия в средното/висшето училище, съответстващи на изискванията на пазара на труда.

Повче информация безработните младежи могат да получат от всички трудови посредници в бюрата по труда и на www.az.government.bg