Mеждународна заключителна конференция по проект MILD HOME


Yрбанисти, eколози, журналисти, представители на изпълнителната и местните власти, на неправителствени организации и на деловите среди, включително инвеститори, се запознаха с постигнатите резултати по проекта за еко-селище MILD HOME, представени на Международна заключителна конференция по проекта в БТПП.

Проект MILD HOME (My Modular, Intelligent, Low cost, Do it yourself, nearly zero energy House for our Eco Green Village)  се изпълнява по Транснационалната програма за сътрудничество в Югоизточна Европа. Проектът цели да доведе до създаването на нов тип строителство, със следните отличителни белези: модулна къща, на принципа направи си сам, с нулеви вредни емисии, интелигентна, евтина, стандартизирана, с ниско ниво на консумация на енергия, построена с местни материали, съобразени с конкретните климатични и географски особености. Палатата е сред изпълнителите по проекта, заедно със Столична община, Европейския институт по труда и партньорски организации от 6 европейски държави (Италия, Румъния, Австрия, Унгария, Гърция и Сърбия). Водещ партньор е Съюза на търговските камари на регион Венето, Италия. Откривайки конференцията, председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна важността на проекта за устойчивото развитие и подчерта, че той залага не само на модерните технологии и материали, но и на енергоспестяващия ефект и опазването на природата.

Сред лекторите бяха представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Българският съвет за устойчиво развитие, Общинска мрежа за енергийна ефективност Еко Енергия и организациите партньори по проекта. Голям интерес предизвикаха представянето на плана за действие за устойчива енергия на пакта на кметовете, новите програми за транснационално сътрудничество и бъдещите възможности пред устойчивото градско развитие. От Столична община потвърдиха, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъде постигнато реалното построяване на Еко зелено селище в България, като важен момент е хората да разберат какви са спецификите и задълженията на жителите при използването на подобен тип градоустройство. Кметът на Тесали, Гърция, обяви този нов вид социално строителство за строителен модел на бъдещето. В рамките на събитието бе открита изложба, в която бяха представени проектите от България, спечелили конкурса за архитектурни предложения, проведен по-рано през тази година, които провокира не по-малко дискусии върху трудностите и перспективите пред изграждането на еко зелено селище.

Mеждународна заключителна конференция по проект MILD HOME