Министър Ивайло Калфин представи екипа си, мерките и финансирането за 2014-2020, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”


Екипът на МТСП ще търси трайни решения в сферата на труда и социалната политика

„Основните приоритети в работата на МТСП са промени в пенсионната система, активирането на трайно безработните на пазара на труда и осигуряването на ефективно социално подпомагане“, съобщи на пресконференция днес, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той представи екипа си и запозна подробно журналистите с мерките и финансирането, заложени в новия програмен период (2014-2020 г.) на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и Оперативна програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. „Ние, като екип, ще работим за ефективно усвояване на средствата, както от националния бюджет, така и от европейските фондове. И тримата заместник-министри са експерти и имат доказан опит в социалните теми. Предвижда се промяна в устройствения правилник на министерството, така че да имам възможността да поканя в екипа си четвърти заместник-министър, който да се занимава изцяло с пенсионната реформа. Тя ще е ключов приоритет в управлението и затова искам и по-задълбочено експертно внимание към процесите, които ни предстоят в тази посока“, заяви министър Калфин.

Вицепремиерът акцентира, че в управлението си, новото ръководство на МСТП ще търси трайни резултати в изпълнението на заложените задачи и мерки, а не статистика или краткотрайни решения. Той подчерта още, че богатство се създава в икономиката, а не в социалната сфера. „Повишението на доходите и работните заплати трябва да е обвързано с развитието на икономиката“, продължи министър Калфин. И поясни, че системата за социално подпомагане подкрепя хората, които нямат обективна възможност да участват на пазара на труда, както и временно безработните, на които трябва да се осигури възможност да работят или да се обучават. „Надявам се да работим тясно с министерствата на икономиката и с министерството на образованието, за да успеем наистина да овладеем качествено, сериозните социални проблеми, особено тези, свързани с високия процент младежи, които нито работят, нито учат“, посочи министърът.

„От януари 2015 г. планираме да стартираме почти всички оси на ОП РЧР 2014-2020 с акцент върху младежката безработица и пазара на труда“, съобщи в допълнение заместник-министър Русинова, отговаряща за европейските програми на МСТП. Тя изтъкна, че по ОП РЧР 2007-2013, България усвоява средства над средното европейско ниво и припомни, че през този програмен период са усвоени над 74% от заложените средства. Тя акцентира върху подготовката на МТСП за председателството на България на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. и по-активната работа на трудовите аташета по отношение на българите в чужбина.

Заместник-министър Гълъб Донев представи основните политики на МТСП на пазара на труда, насочени към безработните младежи, дълготрайно безработните и лицата над 50 години. „За активирането на младежите до 29 г., които не са включени в заетост или обучение, ще се използват средства от Националния план за действие по заетостта и ОП РЧР 2014-2020“, допълни той. „Целта ни е да търсим трайна и качествена заетост в реалната икономика на безработните“, подчерта заместник-министърът.

„Предизвикателствата в социалната сфера се състоят в това, от една страна да се осигури по-висока степен на защита на хората в нужда и от друга - подкрепата да бъде по-ефективна и целенасочена“, посочи заместник-министър Лазар Лазаров. Той съобщи, че МТСП започва изготвянето на план за изпълнение на Стратегията за дългосрочна грижа. „Приоритет ще бъде и създаването на закон за провеждането на държавната политика за равни възможности на жените и мъжете“, допълни заместник-министър Лазаров.

Съветникът на министъра Николай Николов и предстоящ четвърти заместник-министър в екипа на Ивайло Калфин подчерта, че стремежът на ръководството на МТСП ще бъде да се върне доверието в пенсионната система, като това се случи с максимално съгласие на социалните партньори и обществеността. „Промените ще бъдат плавни и ще имат дългосрочен характер“, увери Николов.