ЧЕЗ напомня на клиентите си да изключват електроуредите от контактите при по-дълго отсъствие от дома

ЧЕЗ напомня на клиентите си да изключват електроуредите от контактите при по-дълго отсъствие от дома

0 коментара

Това може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия

Във връзка със сезона на летните отпуски, ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите в дома си от електрическите контакти. По този начин могат да се предотвратят евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия, както и да се намали излишният разход на електроенергия в домакинството.

„Вярваме, че част от нашата мисия на добър корпоративен гражданин е повишаването на потребителската култура по отношение на работата с електроуреди и консумацията на електроенергия. Спазването на някои лесни за прилагане правила може да спести на клиентите редица притеснения и в същото време да облекчи семейните бюджети“, каза Зорница Йорданова – Директор „Маркетинг и подпомагане на продажбите“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД.

През 2013 г. ЧЕЗ стартира дългосрочна кампания за насърчаване на разумното и отговорно използване на електроенергията. Като част от нея ЧЕЗ подготви 10 съвета, които могат да намалят сметката на домакинствата за ток с до 15%. В периода февруари-май служители на компанията проведоха образователната инициатива „За децата и енергията“ сред ученици от начален курс от 18 училища в Западна България. Беседите бяха осъществени в два етапа, като първият бе посветен на темата за енергийната ефективност, а вторият – на безопасната употреба на електроенергията. Предвид големия успех на кампанията ЧЕЗ планира ежегодното й провеждане.

Допълнителна информация за възможностите за намаляване на потреблението на електроенергия клиентите могат да намерят в специализираната секция „Енергийна ефективност“ в раздел „За клиента“на корпоративния уебсайт www.cez.bg