Приключи Вторият международен конкурс за Семейно ориентирано малко или средно предприятие в Югоизточна Европа


На тържествена церемония в зала „Мусала I” на хотел Хилтън София бяха обявени резултатите от Втория конкурс за най-добро малко или средно семейно-ориентирано предприятие в Югоизточна Европа. Конкурсът се реализира от Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие и Балканския съюз на жените в занаятите, в рамките на проекта „Западни Балкани”, финансиран от Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие на Германия. Организаторите си поставят за цел да подчертаят значението на тази актуална тема за икономиката и обществото, да привлекат вниманието на представителите на бизнеса и политиката в страните от ЮИЕ и да провокират създаването на политики за подпомагане на баланса между професия и семейство.

Конкурсът се организира в два кръга – национален и регионален. Номинациите от отделните страни Албания, България, Косово, Македония, Молдова, Румъния и Черна Гора, бяха разгледани от международно жури, което излъчи предприятието победител.

I награда: фирма „Конти Хидропласт” (производство на полиетиленови тръби за канализация и дренаж)– Гевгелия, Македония;

II награда: фирма „Дуситекс” (Производство на интериорни продукти: спално бельо, всички видове калъфки за възглавници, възглавници, протектори за матраци, матраци, протекторни калъфи за матраци както за дома, така и специализирани!- Пловдив, България;

III награда: фирма „Артизанат Гега” (художествени занаяти)– гр. Лежа, Албания

Специалната награда на публиката спечели българската фирма „Дуситекс”.

Собствениците на предприятието-победител и на предприятията, класирани на второ и трето място, както и миналогодишните първенци - Нино‘с фактори ООД от Румъния и ВИБА Фешън Груп от Македония (и двете в сферата на текстила – производство на дамска и мъжка конфекция) ще бъдат наградени с информационно-обучително посещение в Германия от 28 до 31 юли 2014 г. по въпросите на семейно-ориентираната политика за управление на персонала в сектора на МСП.

С церемонията по награждаването приключи международна конференция под мотото „Семейно ориентираната политика - белег на социално отговорната икономика” и двудневен уъркшоп на тема „Семейно-ориентираното предприятие – социална отговорност и икономически успех“.. По време на събитието, бе представен немския опит в тази сфера и се осъществи обмен на добри практики и идеи между участващите във форума- жени-предприемачи от сектора на МСП и занаятите в ЮИЕ.

На снимката: от ляво на дясно- д-р Евелина Първанова, ръководител международни проекти в Занаятчийска камара Кобленц, инж. Яна Галинчева, собственик и управител на фирма "Дуситекс", Пловдив, Едита Даутович (ЧГ), председател на Балканския съюз на жените в занаятите, Мими Маркудова-представител на фирмата-победител от Македония, Полина Господинова - председател на международното жури и Тереза Гега от Албания