103-та сесия Международна конференция на труда (МОТ) се проведе в Женева

103-та сесия Международна конференция на труда (МОТ) се проведе в Женева

0 коментара

В откриването на конференцията участваха Васил Велев - председател на УС на АИКБ и д-р Милена Ангелова - главен секретар на АИКБ. Конференцията бе председателствана от Даниел Фунес, избран съвсем скоро за президент на Международната организация на работодателите (МОР), в която членува и Асоциация на индустриалния капитал в България.

Фокусът на докладите бе върху влиянието на миграцията върху глобалния трудов пазар. В програмата също бе включена темата за така наречения „принудителен труд“. Наред с тези 2 теми – за миграцията и „принудителния труд“, остава важен въпросът за глобалната безработица. В тази връзка третата тема на тазгодишната конференция бе изготвяне на стратегия за преминаване на работната сила от неформалния към формалния сектор на икономиката. Тази тема трябва излезе от полето на теоретичната дискусия и се пристъпи към реални стъпки за осигуряване на правна и социална защита на работещите в сивата икономика.

Доклад от името на българските работодатели бе представен от Ивелин Желязков - директор „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ, в качеството на делегат от групата на организациите на работодателите, членуващи в МОР. В подготовката на доклада бяха отразени позициите на АИКБ, БСК и БТПП по важни теми на международната трудова и социална политика, от гледна точка на бизнеса.

Повече на http://www.bica-bg.org