Българско изобретение SkimProt - срещу източването на банкови карти

Българско изобретение SkimProt - срещу източването на банкови карти

SkimProt е високотехнологичен стикер, защитен с международен патент. Съставен е от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване.

Напоследък често чуваме за източването на банкови карти по света. Група млади българи изобретиха защита срещу скиминга и източването на карти. Това са основателите на СКИМПРОТ ООД, които искат да останат в България, да правят бизнес и да се борят с измамите. Изобретението SkimProt е изцяло българско и производството му e 100% в България.

Какво представлява то?

SkimProt представлява специален стикер, който се залепва върху магнитната лента на картата и осигурява гарантирана защита срещу скимиране. Това става като се скрият личните данни от магнитната лента и дори на банкомата да има скимер, той не може да ги копира. Освен, че възпрепятства копирането на данните, SkimProt насочва банкомата да намери нужните му за трансакцията данни в чипа на картата. По този начин не може да се открадне информацията, а банкомата обслужва картата, както обичайно. Уникалното в случая е, че благодарение на това изобретение, всеки сам може да прецени кога и как да защити картата си.

Защитата е направена под формата на самозалепващ се стикер. По този начин се гарантира използваемостта на картата и в държави, в който терминалните устройства са по-стари и не са оборудвани с чип-четци. Така например ако пътувате често, особено извън Европа и попаднете на подобен банкомат или ПОС терминал, бихте могли да отлепите SkimProt и да използвате картата си. Стикерът не уврежда или променя картата и започва да действа в момента, в който се залепи на указаното място върху банковата карта. Защитата е гарантирана, мигновена, без да има изчакване за активация или скрити разходи. Това е първото в света средство, което е насочено към личната защита.

До момента се правят опити да се ограничи скиминга като на банкоматите се монтират анти-скиминг устройства. Те обаче се оказват недостатъчно ефективи и не успяват да спрат престъпниците. Друго решение са банковите софтуери. Те следят за нетипично поведение и сигнализират ако има странно движение по сметката на картодържателя. Тези софтуери обаче само намаляват загубите от измами и са последващо на скиминга действие. Т.е. в момента, в който някой източва картата ви, банката реагира, проверява дали вие извършвате тези трансакции и блокира картата.

Различното при SkimProt e, че той не се опитва просто да ограничи щетите, а защитава картата преди парите да са изтеглени от нея. Устройството може да се закупи онлайн, от сайта на фирмата www.SkimProt.com.com и от търговската мрежа в магазините ЗОРА.

За допълнителна информация:
www.SkimProt.com
Ина Калфин