Проект по програма ЕВРОСТАРС се сключи в МИЕ

Проект по програма ЕВРОСТАРС се сключи в МИЕ

0 коментара

Първо за България споразумение за финансиране на проект по програма ЕВРОСТАРС се сключи в МИЕ

Евгени Иванов, изп.директор на ИАНМСП и Владимир Ставрев, управител на „АМГ Технолоджи” ООД подписаха споразумение за финансиране на международния проект TRIPLE-S Microscope. Проекта е класиран на 15 място от общо 510 допустими проекти.

“Надявам се днес да положим добър старт за много български фирми, които да имат възможността ефективно да участват в програмата Евростарс”, с тези думи заместник министър на икономиката и енергетиката Анна Янева откри събитието по повод сключването на споразумение за финансиране на проектно предложение с българския кандидат „АМГ Технолоджи” ООД. „До днес български проекти не са преминавали прага на качество по европейската програма. Това е сериозно постижение за България, като Изпълнителната агенция за малките и средни предприятия има съществен принос за този резултат, каза зам.министър Янева и допълни, че в държавния бюджет за тази година са предвидени 20 млн. лв. за иновации, като 10 млн. лв. са определени за Националния иновационен фонд, в т.ч. за седма конкурсна сесия, участието на България в инициативата ЕВРИКА и съвместната програма Евростарс. В момента от Министерство на икономиката и енергетиката подготвят механизма, по който ще се разпределят останалите 10 млн. лв., като част от предложенията са насочени към стимулиране на сътрудничеството наука-бизнес, посредством разработването на конкретни технологични решения за нуждите на предприятията. „Като говорим за рестарт в икономиката, какъв по-добър пример може да има от това да пренесем тежестта, подпомагайки бизнеса, но не в посока създаване на производства, свързани с евтина работна ръка и суровини, а обратно – създаване на високо иновативни, високотехнологични производства с добавена стойност”, подчерта изпълнителният директор на Агенцията за малките и средните предприятия Евгений Иванов. Зад този проект стои България, стоят усилията на десетки специалисти, което го прави уникален. Това ме кара с искрено удовлетворение да положа подписа си под финансовото споразумение,” заяви той.

Управителят на „АМГ Технолоджи” ООД, Владимир Ставров изказа своето признание на колегите, които винаги са оставали „извън кадър“, за търпението и доверието на служителите на фирмата през последните 15 години, които много често нямаха днешния повод за оптимизъм, както и на екипа на ИАНМСП, благодарение на което, споразумението стана факт.

„Гордеем се, че хронологично сме първите успели да преминат ситото на програмата Евростарс. Заедно с това, искрено се надявам нашият проект да подскаже на други колеги, че усилията си струват – какво друго може да гарантира устойчиво развитие, ако не добро образование и иновативно поведение, каза управителят на „АМГ Технолоджи”.

Международният Проект TRIPLE-S Microscope е класиран на 15 място от общо 510 допустими проектни предложения, постъпили в рамките на 10-та конкурсна сесия на програма Евростарс. До този момент проекти с българско участие не са преминавали прага на качество (с над 400 т.). Одобряването на проекта от Групата на високо равнище е сериозно постижение за България. Споразумението за финансиране се подписа след проведена процедура по договаряне, съгласно вътрешните правила и процедури на ИАНМСП. Одобрените разходи са в размер на 651 491,28 лв., като субсидията възлиза на 492 655,90 лв.

Проект Е! 8213 TRIPLE-S Microscope е с българско, австрийско и швейцарско участие и е в областта на електрониката. Българският партньор „АМГ Технолоджи“ ООД, със седалище в Ботевград, е микро предприятие с опит в разработката на микро електро-механични системи (МЕМС) и технологии за тяхното прототипно производство. Целта на проекта е да обедини за пръв път в един инструмент три от най-мощните микроскопи с висока разделителна способност и съответно да се създаде микроскопска апаратура, притежаваща изцяло нови възможности за охарактеризиране на наноразмерни обекти.