Вече ще пием вино, направено само от грозде


Вино ще се нарича напитката, направена само от грозде. Добавянето на спирт се забранява, а добавянето на захар ще става само при нужда. Това е записано в Закона за виното и спиртните напитки, който депутатите приеха на първо четене.

Целта на новия закон е да изравни българските разпоредби с регламентите на Европейския съюз, както и да определи точно взаимоотношенията между всички участници в процеса на производство на вино и спиртни напитки.

Заради свърх производството, в закона продължава да важи европейската забрана за ново засаждане на лозя, а при нарушаване, те следва да бъдат изкоренявани. Предвиждат се и санкции за нарушителите в размер най-малко на 12 000 евро на декар.

"Цената на виното и на спиртните напитки не се променя, защото и акцизът не се променя с този нормативен акт. Целта е на хората да не се продават продукти, които по вида си приличат на вино, но са нещо друго", обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. В новия проект са предвидени облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, които се изискват от различните контролни органи.

С промените се цели да се повиши конкурентоспособността на винопроизводителите, да се възвърнат старите пазари и да се спечелят нови, да се създаде лозаро-винарски режим, почиващ на ясни, прости и ефикасни правила, подсигуряващи равновесие между търсенето и предлагането, да се предоставят права на презасаждане и др.

Всеки българин ще има право да произведе вино или ракия за семейна консумация от 1 тон грозде. Това е записано в Закона за виното и спиртните напитки, който депутатите приеха на първо четене. Според текстовете в Закона за традиционни български напитки ще се смятат пет вида ракии – гроздова, винена, плодова, както и ракия от гроздови или от плодови джибри. Към тях ще има специфични изисквания - гроздовата ракия например трябва да е минимум 40-градусова. Производителите на ментетата на известни марки ще се глобяват от 3000 до 30 000 лв.