Процедура за набиране на заявления


Процедура за набиране на заявления за одобрение на МИГ по мярка 41

Министерство на земеделието и храните обявява процедура за набиране на заявления за одобрение на МИГ по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие” от приоритетна ос 4 ЛИДЕР на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

Финансова помощ по мярка 41 се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРС) – Европа инвестира в селските райони.

Кандидатите трябва да бъдат юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено-полезна дейност, които:

  1. представляват партньорства със задължително участие на общините от територията на действие на МИГ;
  2. в наименованието си съдържат обозначението „Местна инициативна група” или съкратено „МИГ”;
  3. имат седалище и адрес на управление на територията на селския район, в който осъществяват дейността си;
  4. имат колективен управителен орган със състав от 5 до 9 лица, които имат постоянен адрес и/или работят на територията на действие на МИГ;
  5. имат дял на представителите на общинската власт в колективния управителен орган по т. 4 не превишаващ 49 процента;
  6. имат колективен върховен орган, чиито членове са с постоянен адрес или седалище на територията на действие на МИГ;
  7. пряко се ангажирант с прилагането на интегрирана стратегия за местно развитие, разработена съгласно изискванията на ПРСР.

Кандидатите, получили по-малко от 60 точки на техническата оценка, ще бъдат отхвърляни. Критериите за техническа оценка и тяхната тежест са посочени в приложение № 4 към Наредба № 23 от 18.12.2009 г.
Приемът на заявления ще започне на 14.10.2011 г.
Крайният срок за подаване на заявления за подпомагане е 17.30 часа на 07.11.2011 г.
Бюджетът за този прием по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие” е:
1. левовата равностойност на 26 891 814 евро и
2. недоговорирания бюджет след сключване на договорите с кандидатите по предходния прием.

Бюджетът за този прием по мярка 431-1 „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие” е в размер на левовата равностойност на 3 630 000 евро плюс остатъка от средствата по предходни приеми за мярка 431 „Управление на МИГ, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия” (подмярка 431-1 „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие” и подмярка 431-2 „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи в селските райони”).

Проектите по мярка 421 „Вътрешно-териториално и транснационално сътрудничество” и финансовите средства, предвидени в стратегиите за местно развитие ще бъдат одобрявани и финансирани след обявяване на прием по тази мярка от УО на ПРСР и няма да бъдат одобрявани в общия бюджет по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие” и мярка 431 „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие”.

Документи се приемат на следния адрес: гр. София, бул. „Христо Ботев” № 55, Министерство на земеделието и храните, до Управляващия орган на ПРСР – дирекция „Развитие на селските райони”.

Пълният комплект от документи за кандидатстване и Наредба № 23 от 18 декември 2009 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Прилагане на стратегиите за местно развитие” и по мярка „Управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. (обн. ДВ, бр. 1/05.01.2010 г.) са публикувани на интернет адрес: http://www.prsr.government.bg в рубрика „Програма за развитие на селските райони”, под-рубрика „Документи по мерки от Ос 4 – ЛИДЕР”.

За допълнителна информация и въпроси: Дирекция „Развитие на селските райони”, електронен адрес: [email protected].