Проект подкрепя млади специалисти


Млади инженери, завършили Лесотехническия университет, реновираха подлез в район Подуяне, София, в рамките на обучението им по програма „Учебна компания за студенти” на Джуниър Ачийвмънт България.
Подлезът се намира под бул. Ботевградско шосе и ул. Сава Цонев и е реализиран по техен проект, спечелил първо място в конкурс за „Най-добра бизнес идея“ на образователната организация.  
Сред първите посетители на ремонтираното съоръжение бяха министър Делян Добрев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Те поздравиха младежите за идеята и изпълнението й, и отчетоха подобренията, разглеждайки снимки на подлеза преди ремонта.

Екипът работи по проекта в продължение на две години и половина, провокиран от идеята да предостави архитектурни решения, които подобряват градската среда, като я правят по-безопасна и приятна. За реализирането му младежите основават учебната компания „I like design”, която работи в център по предприемачество в Лесотехническия университет по проект на МИЕТ, и с идейния си проект печелят конкурса на Джуниър Ачийвмънт България. Следва одобрение на Столична община на конкретния проект за подлеза в район Подуяне и реализиране от фирма-подизпълнител, под надзора на екипа на “I like design”. За изпълнението на проекта студентите получават напътствия и подкрепа от проф. Владимир Пиралков, Лесотехническия университет и активната помощ на район Подуяне с кмет Ева Митова.
„Програмите на Джуниър Ачийвмънт България помагат на стотици млади хора да реализират идеите си и да приложат знанията си на практика”, каза Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Проектът на „I like design” е само един от многото успешно реализирани идеи на студенти, обучаващи се по нашите програми. Радваме се, че нашите възпитаници показват все по-добра предприемаческа култура и мислят за решения в полза на обществото,” допълни тя.