БТПП работи по проект за създаване на мултимодални транспортни решения за бизнеса


logos.jpg

Основна цел на проекта е транспортните решения да свързват пристанищата по Черно, Егейско и Адриатическо море със съществуващата ж.п мрежа и речна система в Югоизточна Европа.

Проект “ADB Multiplatform“Adriatic – Danube – Black sea multimodal transport се изпълнява от Българска търговско-промишлена палата в партньорство с 41 национални и регионални публични и неправителствени организации от общо 13 страни - България, Австрия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Албания, Хърватия, Черна гора, Сърбия и Украйна. Проектът се финансира от Програма за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа” по линия на Европейския фонд за регионално развитие и Инструментите за предприсъединителна помощ. Изпълнението стартира през април миналата година и приключва през октомври 2014 г.

Проектът ще разработи мултимодални транспортни решения, свързващи пристанищата по Черно, Егейско и Адриатическо море със съществуващата ж.п мрежа и речна система в Югоизточна Европа. Конкретните цели на проекта са свързани с оптимизиране на превоза и намаляване на транспортните разходи, чрез използване на центровете за мултимодален транспорт и въвеждане на нови технологии за управление на транспортния поток. Основните дейности, които БТПП изпълнява в рамките на проекта са свързани с: проучване на митническите процедури в България и анализ на основните проблеми, с които представителите на бизнеса се сблъскват при транспортиране на стоки; проучване на речната информационна система в България и описание на съществуващите РИС услуги, както и извеждане на препоръки с цел подобряването им; проучване на използваните IT средства за управление на интер модалния транспорт, с цел предлагане на фирмите на комплексни транспортни решения при възможно най-добри икономически условия; хармонизиране на съществуващите практики при превоз на стоки на територията на Югоизточна Европа, чрез използване на мултимодални транспортни решения; изготвяне на план за действие - изводи и препоръки за използване на средствата за проследяване на мулти модалните транспорти от мултимодални центрове.

В края на проекта е предвидено създаване на центрове за мултимодален транспорт в редица страни, сред които и България. Подобен тип център ще обслужва фирми, опериращи в областта на транспорта и логистиката, предлагайки им най-ефективната комбинация от начини на транспортиране, поддържайки транспортните разходи възможно най-ниски. Във връзка с тази дейност предстои през септември 2013 г. организиране на партньорска среща, на която ще бъдат обсъдени различни модели на мулти модални центрове, както и тяхната приложимост в България.

За повече информация:
Дирекция „Европейска интеграция и Европейски проекти“, БТПП / www.bcci.bg
Наталия Дичева, ръководител проект, тел: +359 2 8117 416
[email protected]