МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“


МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. Документите по нея се подават онлайн през системата ИСУН 2020 (https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), дружества с до 3000 служители и големи компании в партньорство с МСП. Проектите им трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв. Максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв. Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. 

Допустимо ще бъде разработване на иновации в различни сфери на икономиката. Например в областта на изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет, облачните изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), комуникационните мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление, разработване на ИКТ подходи в машиностроенето, медицината, творческите и рекреативните индустрии, дигитализацията на културно-историческото наследство, телемедицината, блокчейн технологиите и др. Сред приоритетите е също създаване на иновации в областта на автономните роботи и системи, които да бъдат внедрени в промишлеността и в сектори с дългосрочен дефицит на кадри.

Финансиране ще могат да получат още дейности по разработване на нови методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайните потребители на специфични български съставки и продукти. Ще може да се предоставя подкрепа за разработване на водород-базирани технологии и използването на водород в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства по процедурата ще се отпускат и за разработване на иновации за нуждите на процесите по ин-витро, на тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и за нови решения и дигитализация на културни и творчески индустрии като сценични и визуални изкуства, медии, библиотеки и др

Повече на https://www.mig.government.bg