ББР се присъедини като акционер в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“


Българската банка за развитие (ББР) приключи процедурата по присъединяване към Инвестиционния фонд от инициативата „Три морета“, с което вече е официално акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро. Присъединяването на ББР към фонда е в изпълнение на Решение на Министерския съвет от 2 септември 2020 г. 

Очаква се банката да има утвърдено представителство в Управителния съвет и Надзорния съвет на Инвестиционния фонд, което ще допринесе за пълноценното участие на българската страна.

От Инвестиционния фонд към геополитическата инициатива „Три морета“ се очаква да осигури част от необходимото финансиране за засилване на инвестициите и сътрудничеството между страните – членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Държавите от този регион представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от БВП на ЕС и имат ръст над средния за Съюза. Въпреки това, вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще. Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР и др.) и др.

До момента с акционери в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ са представени Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединяване е поет и от Хърватска и Литва.

България очаква „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Повече за ББР на https://bbr.bg/bg