Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона


Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели“, както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19, уточни министър Николова.

По думите ѝ Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни. За нас не е важно кои ще са местата за настаняване, за нас е от значение да се погрижим за здравето на хората, с оглед на създалата се усложнена епидемична обстановка, категорична бе вицепремиерът.

Практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас.

От своя странаа, представителите на двете организации заявиха пълна готовност да се отзоват в помощ на държавата, така че да не блокира здравната система.

В момента, в който здравното министерство ни предостави ясни изисквания ще има още повече хотелиери, които ще отворят вратите си, уточниха от бранша.

Хотелиерите сме готови да помогнем на държавата в борбата с коронавируса и да предоставим базите за настаняването на болни, заяви за Travelnews Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). “Имаме пълна готовност и решение на УС да се включим и това сме го казали на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. За целта искаме ясни условия, единни правила и финансова рамка .Освен това кой ще осигури лекарите и медицинските лица?“