Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе срещи с български производители и учени

Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе срещи с български производители и учени

0 коментара

Със съдействието на държавата, стартира производството на български маски, шлемове и очила

На срещите бяха представени образците на маски, защитни шлемове и очила, чието производство вече стартира. Има готовност да се произвеждат и по 30 - 40 хил. маски с филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите.

Маските са за многократна употреба , като се стерилизират под пара, за да се използват отново. Това казаха учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили новото предпазно средство и показаха готовите маски. Те са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са доказали, че се наблюдават 50 часа, през които вирусът не може да преминава през маската.

Започва и производство на български шлемове и очила. Поне 5 фирми започват производство, чийто капацитет може да надскочи 3000 шлема на ден. За защитните очила се разработва технология, която да бъде готова до седмица и ще бъде вкарана в производство в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се количествата да бъдат, не само за захранване на българския пазар, но и за фирми от цяла Европа.

Повече на https://mi.government.bg/bg