Председателите на ЕС представяха приоритетите за бъдещето на Европа

Председателите на ЕС представяха приоритетите за бъдещето на Европа

0 коментара

След срещата за размисъл относно бъдещите предизвикателства пред Европейския съюз в дома на Жан Моне във Франция, председателите Давид Сасосли, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен направиха  изявления в посетителския център на Европейския парламент в Брюксел.

Председателят на ЕП Д. Сасоли в отговорите си пред журналисти каза: „Запитайте се това: защо всички искат да ни разединят днес? Защото когато има общи правила, ние живеем по-добре и защитаваме тези, които са по-слаби. Там, където няма правила, надделяват само най-силните. Може би тези, които искат да ни разделят, се страхуват от свят с правила. Днес вярвам, че значението на ЕС се крие в отговора, който можем да дадем на този въпрос - не само за нас, но и за един глобален свят, който трябва да живее по правила. Без правила най-силните ще надделеят и най-слабите ще бъдат изключени. А ЕС не иска това”.

Изявленията на председателите можете да видите ТУК:

Оттеглянето на Обединеното кралство отваря нова глава в историята на Европейския съюз. Изявления са с поглед към конкретните вътрешни и външни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени през следващите години, и за това как по-активно могат да се включат гражданите, гражданското общество и националните парламенти в дискусиите и във вземането на решения, които оформят бъдещето на Европа.