България е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри


Този извод бе направен по време на Кръгла маса „Бизнесът и висшето образование“ организира Асоциацията на индустриалния капитал в България в сътрудничество с в. „Стандарт“.

Участие в Кръглата маса взеха над 100 представители на бизнеса и държавата. Сред тях бяха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателите на парламентарните Комисии по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова и по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на висши учебни заведения, синдикати, граждански организации и други заинтересовани страни.

Според предложението на АИКБ, новият модел на финансиране трябва да има изменена и подобрена система за кредитиране на студентите, които лично да получават средствата и да ги внасят в избраното от тях висше училище. Средствата ще се отпускат за целия период на обучение под формата на кредит, а студентът се задължава след завършването си да работи за определен период в България. Освен сумата необходима за обучение, студентите от дефицитни специалности да получават допълнителни средства под формата на стипендии. По този начин Асоциация на индустриалния капитал в България искат да се даде нов тласък на реформите в системата, с оглед осигуряването на необходимите специалисти за българската икономика.

Според министърът на образованието Красимир Вълчев, по-добрите общества са изградени от по-високообразовани хора. Той заяви, че МОН работи по три основни задачи: да се намали до минимум преждевременното отпадане на деца от образователната система, да се настрои образованието спрямо търсенето на пазара на труда, както и да се придобиват знания, умения и ключови компетентности, които да са релевантни за в бъдеще. По отношение на висшето образование, министърът заяви, че след намаляването на план-приема в държавните висши училища за икономически и администрация, е регистриран ръст за тези специалности в частните такива. Вълчев заяви още, че няма сегмент, който да не е претърпял реформа в сферата на образованието и то благодарение на партньорството на държавата и заинтересуваните страни, сред които с активното си участие се откроява АИКБ. И този процес ще продължи.

Презентацията на председателя на АИКБ Васил Велев, представена по време на кръглата маса можете да видите ТУК…

Повече на http://bica-bg.org/аикб-предлага