Стартира Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“


34-та Международна туристическа борса В Интер експо Център представя над 350 туристически компании от над 20 страни, които демонстрират актуални оферти за пътешествия и почивка. Съизложители са 20 общини и туристически сдружения. За първи път в събитието се включват туроператори от Грузия, Малдивите, Албания. Профилът на изложителите включва туроператорски фирми и агенции, хотели, балнеолечебни курорти и СПА центрове, национални туристически организации, асоциации и сдружения, софтуерни компании и фирми за хотелско оборудване. Със самостоятелни щандове се представят и повече от 40 български общини. Министерството на туризма представя България като атрактивна туристическа дестинация с национален щанд от 150 кв. м. Министерството показва и втория етап на проекта EDEN (Най-добри европейски дестинации).

Изложението бе открито от министър-председателят проф. Огнян Герджиков и министъра на туризма Стела Балтова. „За мен е особена чест и привилегия да открия най-голямото туристическо изложение в България, което събира над 350 чуждестранни и български туристически фирми и повече от 40 български общини, каза проф. Герджиков при откриването на борсата. и подчерта, че туризмът е уникален бизнес, насочен към хората и дава възможност на народите да се опознават.

Министър Стела Балтова обърна внимание , че „туризмът е индустрия, която носи емоции, преживявания и нови знания и трябва да се превърне в национална кауза, защото оказва силно въздействие върху останалите сектори от икономиката и има потенциал да формира и по-висок ръст в брутния вътрешен продукт“. Тя добави още, че в динамиката на днешния ден, когато младите хора използват все повече дигиталните технологии за придобиване на нови знания, туризмът трябва да отговори и на това предизвикателство.

В отговор на журналистически въпроси, министър Балтова каза, че прогнозите са за благоприятен летен сезон с ръст от 7-10%, спрямо 2016 г. и че ранните записвания от пазарите Русия и Германия са положителни. Тя съобщи също , че зимният туризъм се развива успешно като тази година бе съпътстван от значими в световен мащаб спортни прояви.

Организатор на изложението е Прим Експо и се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, АБТТА, БУБСПА, Софийски съвет по туризъм. Изложението продължава на 16 и 17 –ти и е с вход свободен за всички посетители. Презентациите в Конгресния център също са със свободен достъп.