АИКБ чества 20 годишен юбилей

АИКБ чества 20 годишен юбилей

0 коментара

На 5-ти декември през 1996 година е създадена АИКБ. Двадесет години по-късно, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) е една от основните движещи сили и съществен фактор за промяна на бизнес климата в страната. Днес Асоциацията обединява над 10 000 компании и предприятия, в които работят повече от половин милион души, представлява браншови организации от 65 икономически дейности и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател.

Водена от принципа да бъде в помощ на бизнеса от цялата страна, през годините АИКБ изгради мрежа от регионални камари, които към момента обхващат 171 общини в страната. От лятото на 2016 г колективен член на АИКБ е Съюз „Произведено в България“.

„Днес може с гордост да заявим, че Асоциация на индустриалния капитал в България е най-динамично развиващата се работодателска организация, призната на национално ниво“, отбеляза на тържествена пресконференция председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. От първото признаване на Асоциацията за представителна организация на работодателите на национално равнище през 2004 г. до последното – през август 2016 г., броят на членовете се е увеличил близо 12 пъти. „През годините, АИКБ се утвърди като желан партньор в системата за социален диалог на национално и международно ниво и авторитет за социално-икономическите отношения и отстояването на интересите на българския бизнес“, посочи още Васил Велев.

АИКБ чества 20 годишен юбилей

По време на пресконференцията бяха обявени и резултатите от традиционната анкета, проведена сред фирмите - членове на Асоциацията, които показват, че бизнесът е предпазлив в очакванията си за 2017 г. „Бизнесът очаква умерен ръст на продажбите средно от 3-4% през следващата година, като допълнително произведената добавена стойност ще се използва в по-голяма степен за повишение на възнагражденията средно с 5-7%, както и за подобряване на финансовите резултати. Преобладаващата част от износителите не очакват промяна в експорта си през 2017 г., а половината от управителите и мениджърите правят планове за увеличаване на инвестициите си през новата година“, посочи Васил Велев.

В пресконференцията участие взеха и заместник-председателите на УС на АИКБ Кънчо Стойчев, Никола Зикатанов, Румен Радев и членове на УС на АИКБ, както и главният секретар на АИКБ и вицепрезидент на CEEP д-р Милена Ангелова.