Български храни и напитки да се предлагат в българските хотели


Това се споразумяха Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни.

„България е страна, произвеждаща най-висококачествените храни и напитки“, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни. На събитието присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите на министър Танева, за да може страната ни да предложи най-висококачествените туристически услуги и да се брандира в този клас, трябва да се намери правилната форма, която след това предприемачът да прави като самостоятелен избор, за да може да печели повече.

Български храни и напитки да се предлагат в българските хотели

Меморандумът бе подписан от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация от една страна и от друга от Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Меморандомът ще гарантира в хотелите и прилежащите им заведения за хранене и развлечения, да бъдат използвани и предлагани храни, произведени при спазване на изискванията на нормативите и стандартите. Целта на Меморандума е да повиши качеството и репутацията на хотелиерските и ресторантьорски услуги, посредством създаване на допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите храни и напитки, като част от предоставяните услуги.

„Тази идея трябва да бъде доведена до успешен край, който зависи, както от държавата, така и от комуникацията между хотелиерите и българските производители“ каза Танева и подчерта, че „традиционната храна е емблема за страната ни и най-важното е потребителят да бъде сигурен, че тя е с най-високо качество, че е традиционната за България и е произведена по Български държавен стандарт (БДС), по утвърдени браншови стандарти“.

Министърът пожела успех на всички, по-добри доходи и повече пазари и добави, „. Ако някъде има изкривяване, всички заедно трябва да го видим. Важно е да сме обединени в една посока на развитие“.