МОН отличи 3 проекта в конкурса "Млади таланти"

МОН отличи 3 проекта в конкурса "Млади таланти"

0 коментара

Финалистите ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Брюксел. На първите три места се класираха проектите: „Наличие на нулеви суми в подмножества на крайни векторни пространства“ на единадесетокласничката Пресиана Маринова от Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, която има амбиции да се занимава професионално с наука. Научната разработка представлява поредният пробив, който български млад учен прави в областта на алгебрата и крайните полета, като с нея на практика се подобрява съществуваща теорема. Очаква се проектът да придобие и международна известност.

Проектът „TrackingSystem“ на 12-класника Виктор Даков, от Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив също е носител на наградата. Той представлява мобилно приложение, което цели да подобри безопасността на учениците по време на екскурзии. При отдалечаване на ученика от учителя на повече от предварително зададената дистанция (например 300 метра) и двамата се уведомяват със звуков сигнал и могат да проверят точната локация на другия на картата.

Проект „Интелигентно земеделие“ на десетокласниците Иван Иванов и Василен Цветков от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ е сред първенците. Проектът представлява система за мониторинг и управление на земеделски обработваеми площи, цветни градини и декоративни растения в закрити помещения. С него на практика човек може да се грижи през телефона си за растенията си вкъщи, докато е на почивка.

Още три проекта получават право на участие в Световното младежко научно изложение EXPO Science Europe 2016 г. през юли в Тулуза. Това са проектите: „Автоматизиран пчелин“ на учениците Димитър Гугов и Мартин Иванов от Професионална гимназия по електротехника и електроника в Бургас; „ArduWrite: машинна автоматизация на персонализиран ръкописен текст“ на деветокласника Звездин Бесарабов от Националната природоматематическа гимназия и проекта за автономен робот, подпомаган с жестов контрол“ на Иван Иванов от Американския колеж в София.

Председателят на журито доц. д-р Емил Колев от Института по математика и информатика – БАН, предостави две награди - провеждане на лятна школа на два проекта: „Home Assistant – модули и ИТ-приложение за лесно и достъпно модифициране на дома“ на Тихомир Галов и Пламен Динев от габровската математическа гимназия и за „Сигурни многостранни изчисления, с цел получаване на случайна стойност“ на Василен Цветков.

Бяха раздадени награди и от спонсорите. "Хюлет Пакард" връчи лаптоп на проект „Домино покрития и линейно-рекурентни редици“, с автор Цветелина Карамфилова от СОУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали..Българо-американската комисия за образователен обмен „ФУЛБРАЙТ” връчи парична сума в размер на 300 лв. на проект „Система за интелигентно земеделие“, с автор: Ивелин Стоянов от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – Правец. Британски съвет – България награди с езиков курс по чужд език Станислав Димитров и Вяра Иванова от Софийската математическа гимназия за проекта им „Около една екстремална задача“. Българската асоциация по информационни и комуникационни технологии връчи таблет на Паолина Гаджулова от Пловдивската математическа гимназия за проекта „Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три вида организми“.

МОН отличи 3 проекта в конкурса Млади таланти

В поздравлението си към младите учени и техните научни ръководители зам.-министърът на образованието и науката Иван Димов припомни, че МОН вече 18 години организира и провежда конкурса „Млади таланти“, като така стимулира младежите с интерес към науката да развиват и изявяват знанията и уменията си. Един от приоритетите на министерството е именно подобряване на средата, с цел привличане и задържане на младите учени в страната, вкл. и през ефективно използване на структурните фондове. Най-хубавото е, че финалистите от този конкурс стават и носители на награди от европейския конкурс, каза още той.