Производствена база на OSRAM се изгражда край Пловдив

Производствена база на OSRAM се изгражда край Пловдив

0 коментара

„Изграждането у нас на първа производствена база на OSRAM не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на завод на световния лидер в производството на осветителни тела OSRAM край Пловдив. На събитието присъстваха още заместник-областният управител на Областна администрация Пловдив Георги Пилев и кметовете на общините Пловдив и Марица, на територията на които се реализира проектът – инж. Иван Тотев и Димитър Иванов.

„OSRAM e много важен инвестиционен партньор и поради факта, че откриването на завода ще доведе до създаването на други високотехнологични производства, които го съпътстват“, посочи икономическият министър. Той изрази увереност, че разкритите нови работни места в тези производства ще имат сериозен социално-икономически принос не само на регионално, но и на национално ниво. Близо 900 ще са новите работни места само в производственото звено на OSRAM, което се планира да заработи през 2017 г. Очаква се инвеститорът да бъда сертифициран по Закона за насърчаване на инвестициите и да получи приоритетно административно обслужване и частично възстановяване на осигурителните вноски за работниците.

България отбеляза ръст от над 23% на преките чуждестранни инвестиции, като общият им размер достига 6-годишен връх от 1,593 млрд. евро. Министърът посочи, че германските инвестиции в страната ни нарастват, като делът им от преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. е над 11%. „Избрахме България и по-конкретно Пловдив заради централната й локация и достъпа до ключови европейски транспортни коридори“, заяви на откриването Геерт Ван Дер Меер - управител и старши вицепрезидент на Бизнес звено "Дигитални Системи" на OSRAM. Той допълни, че важен фактор в процеса на взимане на финалното решение е и фактът, че страната ни предлага висококвалифицирани кадри. „Това ни дава увереност, че производството ни в България ще отговори на високите очаквания“, изтъкна г-н Ван Дер Меер.

OSRAM е немски производител на осветителни тела с приходи в размер на 5,4 млрд. евро. На глобално ниво, компанията заема второ място като доставчик на висококачествени продукти на конкурентни цени. OSRAM е на българския пазар от 1998 г. и в момента достига двуцифрен пазарен дял у нас. От 2014 г. OSRAM България се превръща в ключово търговско звено за пазарите в Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Косово и Черна Гора. Настоящият инвестиционен проект на компанията предвижда изграждането на нов завод и складови помещения на площ от 16 000 кв. метра, чиято цел е да отговорят на увеличаващото се търсене на интелигентни електронни системи за LED осветление. Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2017 г. и да разкрие около 900 работни места. Процесът по наемането им вече е стартирал.