Калфин: България може да бъде привлекателен партньор за швейцарския бизнес


„България може да бъде привлекателен партньор за швейцарския бизнес.“ Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социална политика Ивайло Калфин по време на работна среща с Мари-Габриеле Инайхен-Флайш - държавен секретар и ръководител на Държавния секретариат по икономика във Федералното министерство на икономиката, образованието и изследванията на Швейцария.

Вицепремиерът оцени положително сътрудничеството между двете държави в сферата на дуалното обучение. "Искаме младите хора да получат образование, което да им гарантира добре платена работа след това", уточни министърът. В същото време той подчерта, че трябва да се инвестира и във висококвалифицирани кадри, което ще повиши привлекателността на българската икономика. "Работим за увеличаване на стимулите за инвестиции във висококвалифицираните сектори като информационните технологии", съобши министър Калфин. Той подчерта, че за създаване на кадри в тези сектори, България трябва да засили партньорството между университетите и фирмите, търсещи иновации. "България има нужда от опита на Швейцария в развитието на модела на клъстерите, за да се подобри връзката между университетите и индустрията", съобщи вицепремиерът.

Двете страни обмениха идеи и политики за подобряването на бизнес климата и стимулите за засилване на икономическите отношения на България и Швейцария. На срещата присъстваха посланикът на Република България в Швейцария Меглена Плугчиева, доц. д-р Жасмина Мирчева - началник на кабинета на министър Калфин, Жан-Жак Елмигер, ръководител на международните отношения в сферата на труда във федералното министерство на икономиката и д-р Тони Мор, директор на дирекция двустранни икономически отношения с Европа и Централна Азия от същата институция и Анета Груйчева, търговско-икономически съветник в българското посолство в Швейцария . Очаква се министър Инайхен-Флайш да направи официално посещение в България през тази година.