Над 200 молби за подпомагане на деца са постъпили в „Българската Коледа“

Над 200 молби за подпомагане на деца са постъпили в „Българската Коледа“

0 коментара

Благотворителната кампания 2015-2016 година събра близо 2,4 млн. лв. Фокусът на инициативата през 2015-2016 година е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение. Резултатите представи Деяна Костадинова, началника на кабинета на Росен Плевнелиев, в присъствието на генералния директор на БНТ Вяра Анкова и Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова телевизия, които съвместно с Администрацията на президента са съорганизатори на кампанията. „Това е най-успешната кампания от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, тъй като набраната сума е рекордна“, заяви Костадинова.

До момента в „Българската Коледа“ са постъпили 203 молби за подпомагане на деца. От тях близо 72 процента са за отпускане на средства за рехабилитация на деца с различни заболявания. Заявления са подадени и за осигуряване на помощни средства, отпускане на средства за закупуване на лекарства и за осъществяване на диагностика. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. „Независимо че през 2016 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в реанимация, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“, които винаги разглеждат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Вратите на президентската институция са отворени за всички родители. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи има на сайта на „Българската Коледа“, обясни Деяна Костадинова. Молби се приемат целогодишно.

Общо 18 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията. „Степента на възстановяване и оцеляване на децата в реанимация зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения. Затова ще се опитаме тази година да осигурим високотехнологична техника за диагностика, мониториране и лечение на децата в реанимация“, посочи Деяна Костадинова. Екипът на президента благодари на над 3 074 индивидуални дарители, сред които и 435 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 650 773 лeвa. Около 54 процента от всички направени дарения са до 100 лева. Даренията от 5000 лв. до 10 000 лв. и над 10 000 лв. са 2,2 процента от всички преводи и формират близо 55 на сто от събраната сума. „Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите“, каза началникът на кабинета на президента. В полза на кампанията са изпратени 747 147 кратки съобщения на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 747 147 лв.

Администрацията на президента изрази благодарност и към всички медийни партньори, които помагат за популяризирането на благотворителната кампания. „Кампанията има и обединителна роля. „Българската Коледа“ доказа, че българите можем да се обединим около една кауза, независимо от различията помежду ни. Президентът Росен Плевнелиев винаги е подчертавал, че е изключително важно да бъде възродена културата на дарителството и се надявам, че с такива каузи ще намерим все повече поводи да се обединяваме като нация“, коментира Деяна Костадинова. Екипът на президента изтъкна и заслугата на многобройните организатори на различни инициативи, събития и кампании в подкрепа на „Българската Коледа”. 89 училища от цялата страна станаха част от каузата в помощ на децата в реанимация. „Техните ученици показаха, че в тях е създадена култура да даряваш, да си благороден и да осъзнаваш, че си част от едно общество“, подчерта началникът на кабинета на президента. Посланици и доброволци за каузата на „Българската Коледа“ станаха и артисти, спортисти, режисьори, сценаристи, журналисти и др. известни личности на България. Деяна Костадинова благодари на родителите, които превъзмогнаха своята болка и страданието на своите деца и разказаха техните съдби, за да помогнат да бъде разяснено какъв е смисълът на кампанията и посланията да стигнат до повече българи.

Както и досега, набраните суми от кампанията ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно. Новост е, че след приетите промени в Закона за обществените поръчки в края на миналата година, разпределянето на средствата, събрани от кампанията вече ще става чрез обявяване на обществени поръчки. „Надяваме се, че това няма да затрудни много нашата работа и ще се опитаме в рамките на сроковете за отчет на кампанията - 1 декември 2016 г., действително да имаме готовност да отчетем какво е направено в инициативата“, поясни Деяна Костадинова. Възложител на поръчките ще са тримата партньори в инициативата – Администрацията на президента, БНТ и Нова телевизия. Деяна Костадинова призова компаниите да проявят обществена отговорност, разум и благородство при участието си в обществените поръчки, за да не се стига до ненужно проточване на процедурите заради обжалване в съда.

Над 28 млн. лева са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване до сега. С над 7 млн. лв. са подпомогнати 2 929 деца с хронични и тежки заболявания. С останалите средства е закупена медицинска апаратура за 210 детски клиники в цялата страна. Дарителската сметка на „Българската Коледа“ е отворена целогодишно и средства за каузата продължават да се набират. Идентификацията на банковата сметка може да бъде намерена на сайта на кампанията. Средства могат да се даряват и с кратко съобщение от мобилен телефон на номер 1117.

Повече на http://www.bgkoleda.bg