За четвърта година Пловдив е домакин на Европейския форум за социално предприемачество


Организатори са Националният съюз на трудово-производителните кооперации, в партньорство с Европейска комисия, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за хората с увреждания, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия в Европа.

Четвъртото поредно издание на форума включва международен панаир на 70 социални предприятия от 7 държави, модно ревю на облекла, произведени от социални предприятия, Европейска конференция на тема „Социално предприемачество за растеж и работни места“ и кръгли маси по актуални въпроси за социалната икономика.

„Държавата ще направи всичко възможно да създаде условия за пълноценна интеграция на хората с увреждания“каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при откриването на Форума. Той подчерта, че България вече е разработила различни стратегически документи за насърчаване на социалното предприемачество. Приоритетни политики в тази сфера са по-добрата разпознаваемост на социалните предприятия, информационното и правно регулиране на този вид стопанска дейност и увеличаване на възможностите и достъпа до финансиране. По схема „Социално предприемачество“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 са създадени нови и са подкрепени съществуващи социални предприятия, като общият брой на лицата, започнали работа в сектора на социалната икономика е 731. Над 6000 са ползвалите услуги по мерки за обучения, насърчаване и подкрепа на социалните предприятия. В новия програмен период усилията ще се насочат към стабилизиране на съществуващите предприятия и създаване на нови такива.

Ръководителят на направление Главна дирекция “Растеж - Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия“ в Европейската комисия - Марко Цуравич съобщи, че социалните предприятия в ЕС са 2 милиона. „Този отрасъл се развива много активно и представлява 10% от икономиката на ЕС“, подчерта той и посочи, че този вид предприятия са доказани двигатели на растежа на икономиката на ЕС и създават устойчиви работни места, дори във време на криза.

Проявата ще съдейства за развитието на социалното предприемачество, социалната икономика и насърчаване заетостта на хората с увреждания.