Министерство на земеделието и храните отчете дейността си през първите 100 дни


В брифинга участваха министър Десислава Танева, заместник министрите Васил Грудев и доц. д-р Георги Костов, както и д-р Цветан Димитров.

"Откакто започна мандатът ни, земеделските производители са получили 1 млрд. 800 млн. лева. Това бяха директните плащания, националните доплащания за животни, парите от ПРСР. От днес е започнало изплащането на 35 млн. лева към земеделските производители по схемата за качествени плодове, които ще бъдат изплатени в средата на този месец, заяви Танева. „Още в началото на мандата си предложихме много важни законодателни инициативи, свързани с промените в Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които уреждат кампанията за директните плащания за 2015 г. С измененията се въвеждат задължителното правно основание за ползване на земеделските земи, както и правото животновъдите да ползват пасищата с предимство“, коментира още министър Десислава Танева. Заместник-министър Васил Грудев допълни, че към днешна дата, във връзка с кампанията за директните плащания вече са декларирани 3,35 млн. ха земеделски земи с правно основание за ползване, докато през миналата кампания те са били 2,9 млн. ха. Танева подчерта, че посоката в която се работи, е приемането на ново модифицирано съвременно поземлено законодателство.

Относно предприетите мерки за опазване на горите министър Танева припомни, че са създадени нови 173 мобилни групи в държавните горски предприятия. Въвеждат се и нови информационни системи, които да следят дейностите от дърводобива до продажбата на крайния продукт, както и нова система за маркиране на дървесината.“ „До края на март ще бъдат променени и две наредби за сечите, които да направят тези дейности два пъти по-щадящи природата, като същевременно се взе и решение за двойно увеличаване на защитните гори“.