Поредната дискусия по предложенията за промени в КСО завърши с брифинг в МТСП

Поредната дискусия по предложенията за промени в КСО завърши с брифинг в МТСП

0 коментара

Това стана ясно на брифинга на вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, след поредната среща на социалните партньори във вторник.

„На поредната среща по обсъждане на пенсионната реформа днес, участниците изразиха вижданията си основно по концепцията и логиката на промените в тристълбовия пенсионен модел. По това, което чухме, не се открояват някакви крайни различия. Фокусът обаче се измести от предварително планираното и не успяхме да коментираме детайли или параметри. Конкретиката ще остане за разговори вероятно за следващата среща“, коментира срещата на социалните партньори по обсъждане на пенсионната реформа на редовен брифинг пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Аз представих предложенията си и очаквах по-експертна активност в детайли. За съжаление нямаше такова нещо. Дискусията днес се върна на ниво от края на миналата година. Не съм взел в нея страната нито на НОИ, нито на пенсионните фондове. Моята цел е правото на избор“, коментира пред медиите и министърът на финансите Владислав Горанов, чийто предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, бяха предмет на днешните дискусии.

Двамата министри подчертаха единомислие във връзка с необходимостта за въвеждане на избор и при професионалните пенсионни фондове. Детайлите по тях, обаче ще бъдат предмет на обсъждане със социалните партньори вероятно следващия вторник.