Голям интерес към българския щанд на животновъдно изложение във Франция


Над 2000 души посетиха българския щанд на животновъдното изложение Соме де ле леваж в Клермон-Феран, Франция, съобщиха от пресцентъра на министерството. Информационният щанд на МЗХ представя сектор земеделие и в частност животновъдството, като популяризира България и като туристическа дестинация.

Гостите могат да дегустират традиционни български месни и млечни продукти. Организаторите предоставиха безвъзмездно площта за щанда, тъй като страната ни е първата държава-членка на Европейския съюз, която е почетен гост на изложението. Българският щанд беше посетен от френския министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол, както и от делегации от Италия, Словения, Румъния и Гана.

Възможностите за партньорство и директните контакти в сферата на животновъдството, перспективите за селски, еко и културен туризъм в страната ни, както и предлагането на комбинирани туристически продукти бяха обект на интерес от френска страна.

На официалното откриване на изложението на 1 октомври 2014 г. беше проведена среща между посланика на Република България във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, екипът на Министерството на земеделието и храните и над 150 животновъди и учени от България. По време на дискусията бяха обсъдени актуални теми за сектора, както и възможностите за съвместни проекти с Франция в сферата на развъждането и преработката на животински продукти.

Изложението в Клермон-Феран се провежда за 23-ти пореден път и е едно от най-големите в Европа. В него участват представители от над 80 държави, които презентират секторите овцевъдство, говедовъдство, коневъдство и оборудване. През тази година изложителите са 1250, а изложбената площ е 170 000 кв.м.