Сертификатът по световно известния стандарт “ИНВЕСТИТОРИ В ХОРАТА” бе връчен на официална церемония в София


„ЧЕЗ Разпределение България“ АД получи бронзово отличие и сертификат за стандарта „Инвеститори в хората“ (Investors in People) на официална церемония, която се проведе на 14 август 2014 г. в Царските зали на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София. Отличието бе връчено лично от Дейвид Дейл, оперативен директор на международното поделение на „Инвеститори в хората“, в присъствието на мениджъри на компанията и на представители на чешкото и британското посолствo.

„Изключително горд съм с това отличие. Благодаря на всички колеги, които в продължение на няколко месеца бяха обучавани и които доказаха своето високо ниво на компетентност и професионализъм“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България на официалната церемония по връчване на стандарта.

„Стандартът е признание за ангажираността на компанията да се грижи за развитието на служителите си и да им предлага подходяща мотивация. За получаването му е необходимо да бъдат покрити 39 изисквания в управлението на персонала, а бронзовото отличие се връчва при покрити допълнително още 26 изисквания. ЧЕЗ Разпределение, със своите 2700 служители, е една от малкото компании в България с подобен стандарт и е първата у нас с бронзово отличие. Това е високо признание за нашите служители, тяхната отдаденост и ангажираност с целите на компанията.“, допълни Ваня Кънева, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България.

„Инвеститори в хората“ е международно признат стандарт в 80 страни. Той е внедрен в над 40 000 организации с над 10 000 000 служители. Стандартът е създаден във Великобритания през 1991 г., като критерий за сравнение на добрите практики в областта на развитието на човешкия потенциал с оглед на подобряване на бизнеса. Работата по него дава възможност на служителите да се идентифицират с корпоративните ценности и култура, да прилагат ефективно на работното си място целите, мисията и принципите на компанията, поставяйки на първо място клиента и развитието на дружеството. Това на свой ред води до по-голяма удовлетвореност на клиентите.