Зам.-министър Бранимир Ботев участва в програмата на изложението „Professional Beauty” в Лондон


В специализираната борса са представени шест български фирми „Лидера груп”, „Хелена Ризортс”, „Хотел Регнум”, „Арома Българска роза Карлово, „Яна” и „Пи Ен Джи”. На съпътстваща церемония от програмата „World SPA&Wellnes Awards 2014 Balkans”, страната ни беше обявена за лидер на Балканите в тази сфера.

Най-голямото изложение за промоция на уелнес и СПА дестинации и професионални козметични продукти и терапии „Professional Beauty”, се провежда в лондонския изложбен център „Ексел” и тази година е 25-ото му издание. В него участват 650 международни фирми от водещи козметични и уелнес марки. Очаква се числото на посетителите да надхвърли 40 000. Сред изложителите са дистрибутори, представители на салони за красота, СПА центрове, вериги на големи международни хотели и др.

„България може да завоюва сериозна пазарна ниша на база естествените продукти от натурални съставки”, каза зам.-министър Ботев. Сериозно трябва да се обмисли възможността за участие на България с национален щанд на следващото издание на „Professional Beauty”. Бихме могли да сме и сред водещите изложители, което ще позволи на българските фирми да представят продуктите си на бързо растящия пазар във Великобритания, който би осигурил висок марж и добавена стойност“, подчерта той. Пазарът за подобен тип специализирани професионални СПА и уелнес услуги във Великобритания възлиза годишно на 2 млрд. британски лири.

„Страната ни има всички предпоставки да бъде световен лидер на базата на розовото масло и продуктите от маслодайна роза. През последните три години България е водеща и в производството на лавандулово масло, като изпреварва дори Франция“, заяви още зам.-министърът. „Гамата може да се разшири с продукти на основата на екстракт от семена на грозде, здравец, мед, кисело мляко и др. Освен че имаме всички дадености, опит и ноу-хау, е важно също, че България трябва да използва авторитета си на познат и надежден производител. Развитието на този сектор може да се обвърже със СПА и уелнес туризма на основата на минерални извори, които имат най-голям потенциал за развитие на туризма в България“, обобщи Бранимир Ботев. Той бе посрещнат лично от собственика и директор на експозицията Марк Малоуни, който му представи участниците и съпътстващата програма.

Особен интерес в Лондон предизвикват традиционните български продукти на основата на розово масло.

Изявени български производители като „Арома Българска роза Карлово” са намерили своята професионална ниша и вече продават уникалните си продукти в Лондон, бе коментирано на изложението. Фурор на британския пазар предизвикаха и еко продуктите и специализирани терапии „Еко СПА” и „Профи дерм” на „Лидера груп”, представящи ново поколение козметична линия. Тя е вдъхновена от българските традиции в съчетание с модерни козметични технологии на основата на розово масло, екстракт от кисело мляко, мед и български билки.Високо бяха оценени и представените уникални СПА ритуали, включващи билкови продукти и родопски керемидки.

Три от участващите български фирми бяха отличени с приз за водещи СПА и уелнес дестинации и производители на професионална козметика.