Правна уредба на работа от разстояние по трудов договор


С промяна в КТ, публ. в ДВ бр. 82 от 21 октомври 2011 г. се създаде нов раздел в КТ (Раздел VIII „б” на Глава пета), наречен „Допълнителни условия за извършване на работа от разстояние». Основна цел на новата уредба е да регулира специфичните трудови правоотношения във връзка с работата от разстояние. Разпоредбите на новия раздел в КТ отразяват постигнатите договорености между социалните партньори в Националното споразумение за организацията и прилагането на дистанционната работа в Република България, подписано на 24 ноември 2010 г., което от своя страна е в отговор на Европейското рамково споразумение за работа от разстояние от 2002 г. и свързаните с това ангажименти за въвеждането му в българското трудово законодателство.

Общи характеристики на уредбата

Уредбата дава легална дефиниция на работата от разстояние, като се акцентира върху изнасянето на работата извън обичайните помещения на работодателя и използването на информационните технологии. Въведени са основните принципи по отношение на работата от разстояние и по-конкретно нейния доброволен характер, относимостта на договорености на ниво бранш и тяхното отразяване в индивидуалните трудови договори. Предвижда се възможност за преминаването от работа от разстояние към работа в помещенията на работодателя и обратно. Детайлно са уредени въпросите, свързани с работното място, техническото оборудване и поддържането на работното място, като се предлагат разпоредби за задълженията и отговорностите на двете страни в тези взаимоотношения.

Регламентиран е статута на работещите от разстояние, като се предвижда те да имат същите права като работещите в помещенията на работодателя по отношение на здравословните и безопасните условия на труд, възможностите за професионална квалификация и кариерно развитие. Въведени са и изискванията за защита на личния живот на работещия от разстояние и релевантни правила при осъществяване на контрол по спазване на нормите за здраве и безопасност при работа.

Характерно за уредбата на този вид трудов договор е голямата свобода, която законодателят дава на страните при уговаряне на условията по него.

Предлагат се и разпоредби за работното време, почивките и отпуските, като се предвижда те да са в съответствие с изискванията на Кодекса на труда, релевантните колективни трудови договори и правилника за вътрешния трудов ред. Предвидена е възможност с индивидуалния трудов договор да се изключи полагането на извънреден и нощен труд и труд по време на национални празници. Прави впечатление съществената свобода, с която разполага работникът или служителят при организацията на работното време и трудовия процес.

Предвидени са и разпоредби за гарантиране на колективните права на работниците и служителите, които извършват работа от разстояние и за интеграция с работниците и служителите, които работят в помещенията на работодателя.

За всички въпроси, които възникват при сключване на договора за работа от разстояние или в хода на неговото изпълнение и не са уредени от изложените специални правила на раздел VIII”б” от Глава 5 от КТ се прилагат общите разпоредби на КТ, както предвижда чл. 107п от КТ.

Същност и условия за работа от разстояние

Съгласно чл. 107з от КТ работата от разстояние е форма за организиране на работа, изнесена извън помещения на работодателя, извършвана по трудово правоотношение чрез използването на информационни технологии, която преди изнасянето й е била или би могла да бъде извършвана в помещенията на работодателя.

Условията и редът за работа от разстояние се уговарят в колективен или в индивидуален трудов договор. Освен чрез сключване на нов трудов договор, към тази форма на работа може да се премине и при наличието на съществуващо вече трудово правоотношение. Това може да стане както по инициатива на работника или служителя, така и по инициатива на работодателя, но задължително следва да се оформи в писмен анекс към основния трудов договор.

Разпоредбата на чл. 107з, ал. 2 от КТ изрично предвижда, че работата от разстояние има доброволен характер. Това означава, че работникът или служителят не може да бъде задължен да премине към дистанционна форма на труд, ако не го желае.

Съдържание, страни на трудовия договор за дистанционна работа

Съгласно чл. 107з, ал. 4 от КТ работодателят може да предложи на работника или служителя с допълнително споразумение към индивидуалния трудов договор да премине от работа, извършвана в помещенията на работодателя, към работа от разстояние. Отказът на работника и служителя да приеме предложението не може да доведе до настъпване на неблагоприятни последици за него.

Работникът или служителят от своя страна също може да предложи на работодателя да премине от работа, извършвана в помещенията на работодателя, към работа от разстояние по правилата на чл. 107з, ал. 5 от КТ.

Трудовият договор за работа от разстояние се сключва при условията и по реда на раздел І "Трудов договор" от Глава пета на КТ и се подчинява на всички общи правила за работа по трудов договор, които са приложими за работата от разстояние. Следователно трудовият договор за работа от разстояние има всички основни белези и характеристики на обикновения трудов договор. Той следва да се сключва между работника или служителя и работодателя в писмена форма преди започване на изпълнението на трудовите задължения. Работодателят следва да го регистрира в НАП в определения за това тридневен срок(чл. 62, ал. 3 от КТ и Наредба № 5), да връчи екземпляри от договора и от уведомлението, заверено от НАП, на работника или служителя преди постъпването му на работа и т.н.

Страни по трудовия договор за работа от разстояние са работодателят и работникът или служителят, който извършва дистанционна работа.

В договора следва да се определя начина на формиране и изплащане, както и размера на трудовото възнаграждение, размера на платения годишен отпуск, еднакъв срок на предизвестие за двете страни при прекратяването му и всички останали елементи, които според чл. 66 от КТ задължително се включват в съдържанието на трудовия договор.

В индивидуалния трудов договор се уговарят конкретно всички условия, права и задължения на страните по него във връзка с работата от разстояние и осъществяването й. Предвид особеностите на дистанционния труд и по-точно извършването му извън помещенията на работодателя, следва да се приемат правила, чрез които да се определят редът за възлагането и отчитането на работата от разстояние, както и съдържанието, обемът, постигнатите резултати и други характеристики на работата, които са от значение за отчитане на извършеното. Това може да стане с индивидуалния и/или с колективен трудов договор, или с вътрешни актове на работодателя съобразно правилата на чл. 107з, ал. 8 от КТ.

Конкретният характер на работата от разстояние, условията и редът за осъществяването й се определят в индивидуалния трудов договор.

Така с индивидуалния или с колективен трудов договор по правилата на чл. 107з, ал. 6 от КТ могат да се уговорят:

- смесени режими на работа, както и условията и редът за тяхното прилагане;

- възможности и условия за преминаване от работа от разстояние към работа в помещенията на работодателя.

Работно място. Техническо оборудване и поддържане на работното място

Според чл. 107и от КТ работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, осигурява в дома си или избраното от него друго помещение извън предприятието определено пространство за работно място.

Въпросите, свързани с работно, техническо и друг вид оборудване на работното място, задължения и разходи по поддръжката му, други условия за доставка, подмяна и поддържане на оборудването, както и клаузи с оглед придобиването на отделни елементи от оборудването от работника или служителя, който извършва работа от разстояние, се уговарят в индивидуалния трудов договор.

Работодателят следва да осигурява за своя сметка:

  • оборудването, необходимо за извършване на работата от разстояние, както и консумативи за функционирането му;
  • програмно (софтуер) осигуряване;
  • техническа профилактика и поддържане;
  • устройства за комуникация с работника или служителя, извършващ работа от разстояние, включително интернет свързаност;
  • защита на данните;
  • информация и изисквания за работата с оборудването и поддържането му в изправност, както и за законовите изисквания и правила, в т.ч. такива на предприятието в областта на защитата на данните, които ще се използват по време на работата от разстояние;
  • система за наблюдение, ако такава се налага да бъде монтирана на работното място и е получено писмено съгласие на работника или служителя за това; в тези случаи задължително се зачита правото му на лично пространство;
  • други технически или документни пособия съгласно индивидуалния и/или колективния трудов договор.

Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, носи отговорност за правилното съхранение и експлоатация на предоставеното му оборудване. При повреда в оборудването или срив в използваните информационни и/или системи за комуникация е длъжен незабавно да сигнализира работодателя по предварително уговорени ред и начин по реда на чл. 107и, ал. 4 от КТ.

В индивидуалния трудов договор според чл. 107и, ал. 5 от КТ може да се уговори използването на собствено оборудване на работника и служителя, както и всички права и задължения, произтичащи от това.

В индивидуалния и/или колективен трудов договор се уговарят условия за предотвратяване на злоупотреба от страна на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, с предоставените му оборудване, интернет и комуникационни връзки. Извън пряката си работа, работникът или служителят може да ги използва в рамките на разумното и добрите нрави съгласно чл. 107и, ал. 6 от КТ.

Работодателят осигурява предварително писмена информация на работника или служителя за отговорността и санкциите при неспазване на установените правила и изисквания, в т.ч. за защита на служебните данни, която е неразделна част от индивидуалния му трудов договор съобразно чл. 104и, ал. 7 от КТ.

Организация на работата от разстояние и здравословни и безопасни условия на труд

Съгласно чл. 107к, ал. 1 от КТ работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, ползват същите права, свързани с организацията на работа и здравословните и безопасни условия на труд, регламентирани в българското законодателство и в действащите в предприятието колективни трудови договори, с каквито се ползват работниците и служителите, които работят в помещенията на работодателя.

Работодателят е длъжен да гарантира към датата на възникване или изменение на трудовото правоотношение работни места за извършване на работа от разстояние, които отговарят на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, определени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд и в нормативните актове по прилагането му.

Работодателят носи отговорност за безопасните и здравословни условия на труд на работното място на работниците и служителите, които извършват работа от разстояние съобразно чл. 107к, ал. 1 от КТ. Той е длъжен да ги информира за изискванията за организация на работата и за безопасните и здравословни условия на труд в съответствие с нормативните актове, приложимите колективни трудови договори, вътрешните правила на предприятието, политиката на предприятието по безопасност и здраве при работа. Дистанционните работници трябва също така да бъдат запознати и с всички изисквания и правила за организацията на работа и при работата с видеодисплеи.

Според чл. 107к, ал. 4 от КТ работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, носи отговорност за спазване на политиката на предприятието за организация на работата и за безопасност и здраве при работа, както и на предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Контролът за правилното прилагане и спазване на изискванията и нормите за здравословни и безопасни условия на труд се осъществява по правилата на чл. 107к, ал. 5 от КТ, както по инициатива на дистанционните работници и служители, така и по инициатива на техните работодатели или на контролните органи. Работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, имат право сами да поискат посещение на работното им място със заявление до съответната дирекция "Инспекция по труда".

Работодателят и/или негов представител, представителите на синдикалните организации, представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от КТ и контролните органи на инспекцията по труда имат право на достъп до работното място в рамките на уговореното в индивидуалния и/или в колективния трудов договор при задължително предварително уведомяване на работника и служителя, който извършва работа от разстояние, и с негово съгласие.

Работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, нямат право да отказват достъп до работното място без основание за това, в рамките на установеното работно време и/или на уговореното в индивидуалния и/или в колективния трудов договор съгласно правилото на чл. 107к, ал. 6 от КТ.

Работно време. Почивки и отпуски. Отчитане на работното време

Работното време на работника и служителя, който извършва работа от разстояние, се определя по правилата на чл. 107л, ал. 1 от КТ. То се установява в индивидуалния трудов договор в съответствие с КТ, колективния трудов договор и правилника за вътрешния трудов ред в предприятието. Работното време се определя при спазване на установената с КТ междудневна и седмична почивка. То следва да съответства по продължителност на работното време, определено за работниците и служителите, които работят в помещенията на работодателя.

Съгласно чл. 107л, ал. 2 от КТ с индивидуалния трудов договор може изрично да се изключи възможността за полагане на извънреден труд; нощен труд; както и на труд по време на национални празници. Това законово решение е удачно с оглед свободата, която има работникът или служителят, извъшващ работа от разстояние да определя сам работното си време. Важно е да бъде уточнено изрично и писмено дали в тези случаи ще се полага или не нощен и извънреден труд, ще бъде ли допустимо да се работи в почивните дни, предвид увеличеното заплащане на трудовото възнаграждение в тези случаи, установено в нормативната уредба. (В този смисъл виж разпоредбите на чл. 150, чл. 261, чл. 262, чл. 264 от КТ и чл. 8 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.)

При изпълнение на посочените условия по чл. 107л, ал. 1 и 2 от КТ, работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, сам организира своето работно време, така че да е на разположение и да работи във времето, в което работодателят и неговите търговски партньори са в комуникационна връзка.

Правилото на чл. 107л, ал. 4 от КТ задължава стандартите за натовареност и извършване работата на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да бъдат еднакви с тези на работниците или служителите, които работят в помещенията на работодателя.

Съгласно чл. чл. 107л, ал. 5 от КТ действително отработеното време се отразява ежемесечно в документ по образец, утвърден от работодателя. Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, носи отговорност за достоверността на данните. Това правило е въведено с оглед зачитане на осигурителния стаж на работника или служителя, за определяне на обезщетението за временна неработоспособност при възникване на заболяване или друг социален риск, довел до неработоспособност, както и за правилното провеждане на социалното осигуряване на лицето по Кодекса за социално осигуряване

Работниците и служителите, които извършват работа от разстояние сами определят почивките в работното си време в съответствие с разпоредбите на КТ, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и свързаните с прилагането им подзаконови нормативни актове, както и договореностите в индивидуалния и/или в колективния трудов договор.

Те ползват отпуски по ред, вид и в размер съгласно установеното в Кодекса на труда, подзаконовите нормативни актове, както и договореностите в индивидуалния и/или в колективния трудов договор.

Следва да се спазват правилата за определяне размера и реда на ползване, предвидени за всички работници и служители в предприятието, за платената годишна почивка както и за всички останали законоустановени отпуски – неплатен отпуск(чл. 160 от КТ), отпуски за обучение по чл. 169 – чл. 171а от КТ) и т.н.

Трудово възнаграждение

Според чл. 107м, ал. 1 и ал. 2 от КТ размерът на трудовото възнаграждение се определя с индивидуалния трудов договор съгласно разпоредбите на трудовото законодателство и в съответствие с КТД и вътрешните правила за работната заплата на предприятието.

Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, има право на всички допълнителни трудови възнаграждения, установени в действащото законодателство, във вътрешните правила за работната заплата, в индивидуалния и/или в колективния трудов договор.

Колективни и социални права на работещите от разстояние, интеграция в колектива

Съгласно чл. 107м, ал. 3 от КТ работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, ползват на общо основание социалната програма на предприятието. В това отношение те не могат да бъдат поставени в по-неблагоприятно положение от останалите работници и служители поради териториалната си отдалеченост от работните места в помещенията на предприятието.

Според чл. 107н, ал. 1 от КТ работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, има равни трудови и синдикални права с работниците и служителите, които работят в помещения на работодателя. Освен това работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, имат право да участват в организационния и социалния живот на синдикалната организация в предприятието, в която членуват.

Според чл. 130 в, ал. 1, т. 3 от КТ когато работниците и служителите са избрали свои представители по реда на чл. 7а от КТ работодателят е длъжен да предостави на избраните представители информация относно възможните съществени промени в организацията на труда при въвеждане на работа от разстояние. След предоставянето на информацията работодателят е длъжен да проведе предвидените в закона консултации по тези въпроси.

В тази връзка интерес представлява разпоредбата на чл. 107 н, ал. 2 от КТ, според която работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, могат да формират самостоятелна група,която да избира отделен представител по информиране и консултиране по чл. 7а от КТ, ако общият им брой надхвърля 20 работници.

Законодателят е въвел това право за тях с оглед спецификата на работата от разстояние и свързаните с нея въпроси и проблеми, които могат да възникнат именно поради териториалната отдалеченост от предприятието. Тези специфики обуславят кръг въпроси, които касаят само дистанционните работници и служители и нямат отношение към техните колеги, които работят в помещенията на предприятиет.

Представителят по чл. 107 н, ал. 2 от КТ би следвало да е запознат добре с проблемите, свързани с дистанционната работа, което предполага адекватното му и ползотворно участие при провеждане на информирането и консултирането с работодателя в случаито, когато то се изисква от закона.

Специфични задължения за работодателя са предвидени с разпоредбите на чл. 107н., ал. 4 от КТ да създава условия и осигурява възможности за предотвратяване изолацията на работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, от останалите работници и служители, които работят в помещения на работодателя. За тази цел работодателят следва да създава условия за периодично провеждане на работни или социални срещи в помещения/офиси на работодателя. Освен това той може да създава фирмено виртуално пространство - чат, форум или друг способ, чрез който работниците и служителите, които работят в помещения на работодателя, и работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, да могат свободно да общуват.

Работодателят осигурява възможности за достъп до фирмена и професионална информация на предприятието, свързана с изпълнение на работата от разстояние; както и за участие на работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, в организационния и социалния живот на синдикалната организация в предприятието, в която членуват.

Условията, при които се осигуряват възможностите по чл. 107 н, ал. 1 – 4 от КТ, се уговарят в индивидуалния и/или в колективния трудов договор или се уреждат с правилника за вътрешния трудов ред на предприятието.

Квалификация, преквалификация, обучение

Според чл. 107о, ал. 1 от КТ работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, имат същия достъп до обучение и възможности за развитие на кариерата, каквито имат работниците и служителите, които работят в помещенията на работодателя. Освен това те са обект на същата политика на оценка.

Предвид особеностите на дистанционния труд, работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, имат право на подходящо обучение, съобразено с предоставеното им техническо оборудване и с характеристиките на тази форма на организация на работа.

При необходимост ръководителят на работниците и служителите, които извършват работа от разстояние, и други длъжностни лица имат право на обучение за тази форма на работа и нейното ръководство въз основа на чл. 107о, ал. 3 от КТ.

 

Със съдействието на списание „Актив”