Враца ще изгражда Център за енергийно развитие и нови науки


На среща в Народното събрание, кметът на Враца Калин Каменов представи проект на Център за енергийно развитие и нови науки /ЦЕРНН/, който ще се изгради на мястото на Студентското градче в града. „Не говорим за пореден нов университет, а за изцяло нов подход в образованието. Екосистема от образователни услуги, които ще подготвят хиляди младежи да влязат в пазара на труда със солидни и приложими в бизнеса знания и умения. Енергетика и информационни технологии са индустрии с висока добавена стойност, а област Враца има амбицията да се превърне в пресечна точка между тези сфери. Време е ученическото градче на Враца да бъде изпълнено с живот и съдържание“, заяви кметът.

Идеята е да се създаде модерен обучителен център с три корпуса, общежитие, спортен комплекс и парк.

“Темата която ни обединява днес е важна не само за Северозапада, но и за страната. Затова в последните няколко месеца, съвместно с министъра на образованието проф. Цоков., с председателя на Комисията по образование Красимир Вълчев и представители на бизнеса, обсъдихме идеята за създаване на голям образователен център. С оглед на предстоящите инвестиции не само в атомната енергетика, вярвам че подобен проект, е повече от необходим” - каза Каменов в началото на срещата и заяви, че големият интерес към събитието е потвърждение, че държавата застава зад реализирането на идеята.

В кампуса, който се намира в Студентското градче, ще има Професионална гимназия по Информационни технологии и Енергийни науки, учебни корпуси на Софийски университет и Технически университет-София, както и зали за практическо обучение и работа. На по-малко от 2 км. от Центъра за енергийно развитие и нови науки ще бъде изграден и Индустриален парк.

Специалностите, по които ще се обучават ученици и студенти, са ядрена, водородна, газова и ВЕИ енергетика, IT, кибер сигурност, AI, роботика, нанотехнологии.

Заедно с това ще се провеждат и научни изследвания и ще се работи заедно с бизнеса за преодоляване на недостига на подготвени кадри в тези ключови за България сектори. Бъдещата Регионална технологична гимназия се планира да бъде открита за учебната 2025/26 г. Тя ще привлича ученици от цяла Северозападна България, на които ще бъдат осигурени общежития. Предвижда се създаване на индустриална зона, където завършилите специалисти ще могат да се реализират. Паралелно с това те ще имат възможност да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и Техническия университет-София, които ще бъдат открити в центъра. Изградени ще бъдат и детска градина, и спортен център, така че да се осигурят условия за професионална реализация и живот.

Категорична подкрепа за проекта изразяват министерствата на образованието, на енергетиката, икономиката и иновациите, Българският енергиен холдинг, Техническият университет в София и Софийският университет, председателят на Комисията по образованието в НС, народни представители от различни парламентарни групи, ръководството на АЕЦ Козлодуй и ДП РАО, собственици на големи компании в сферата на високите технологии, както и представители на бизнеса.

Повече по темата на https://www.mon.bg

И на https://vratzaplus.com