Връчиха наградите на победителите от конкурса "Наградите на БАИТ" за 2022 г.


На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса "Наградите на БАИТ" за 2022 г. 

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на проф. Мартин Вечев, "Архитект" на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich).

INSAIT стартира в България през април 2022 г., в партньорство с два от водещите технологични университета в света – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Институтът е структуриран като специално звено към СУ “Св. Климент Охридски”.

INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света. Мисията на института е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации. Очакването е INSAIT да привлече българи от чужбина, които са мечтали за такива възможности години наред.

„Секторът на информационните и комуникационни технологии в България постигна огромно развитие и високи резултати, защото в „програмния“ код на българина е заложен стремежът към новото, творчеството и иновациите. Това заяви президентът Румен Радев по време на награждаването на победителите в конкурса.

Победителите

В категория Младежка награда победител е Тонислав Троев, студент в ШУ "Епископ Константин Преславски".

В категория Образователна награда след оспорвана надпревара между 21 проекта журито отличи Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП ) с Интердисциплинарните си бакалавърски програми. За специалностите „Телемедицина“, „Софтуерно проектиране в медицината“ и „Комуникационни системи за организация на въздушния транспорт“

Наградата в категория Журналистически принос получи Георги Караманев с “Дигитални истории".

Министерство на електронното управление е победителят в категория Публична администрация с проекта „Разширяване на обхвата на средата за Между регистров обмен на справочна и удостоверителна информация, гарантиране работоспособността на същата, създаване и актуализиране на справки, адаптери, присъединяване на нови регистри и надграждане на средата (RegiX) с нови функционалности“

В категорията StartUp компания наградата беше присъдена на Foodobox за приложението FoodObox, което свързва потребителите с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които има останала нереализирана храна, за да бъде закупена от тях с отстъпка. 

За първите 8 месеца от съществуването си, с услугата са „спасени“ над 3000 кг храна, което се равнява на спестени повече от 5 тона въглеродни емисии. 

В Успешен български ИКТ продукт/услуга журито класира MYX с "Дигитални Двойници". Компанията създава прецизни, триизмерни модели на физически обекти, като използва дронове, които са най-бърз и ефективен начин за събиране на данни. Основните пазари на компанията са Германия, Обединено кралство, Испания и Франция

Наградата за ИКТ проект в полза на българската икономика бе спечелена от ПРО ПЛАНТС ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в реално време. Чрез внедряването на системата компанията променя цялостния си бизнес модел – пести време, електроенергия, намалява рисковете за растенията и увеличава добивите.

Повече информация за победителите във всички категории можете да видите на сайта на БАИТ http://www.bait.bg/novini/izvestni-sa-pobeditelite-v-konkursa-201enagradite-na-bait201d-za-2022-g/view