Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

0 коментара

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България , изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, на територията на язовир „Огоста“.

Това стана по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мросик.

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

Подписан бе и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания.

Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата.

На база официално заявения интерес се сформира работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение както и състоянието на язовира. „Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта министър Никола Стоянов.

Повече на https://www.mi.government.bg