Средствата по ПВУ за 6000 MWh батерии трябва да бъдат пренасочени към изграждане на системи за съхранение на енергия от ВЕИ

Средствата по ПВУ за 6000 MWh батерии трябва да бъдат пренасочени към изграждане на системи за съхранение на енергия от ВЕИ

0 коментара

От пресцентъра на АИКБ

Средствата, които са предвидени по Планът за възстановяване и устойчивост за 6000 MWh батерии трябва да бъдат пренасочени за изграждане на системи за съхранение на енергия от ВЕИ-та за собствени нужди на предприятията, възстановяването на ПАВЕЦ, както и за развитие на електропреносната и електроразпределителните мрежи. Това заяви на Powers Summit 2022 в панела, посветен на План за възстановяване и устойчивост, председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Според Васил Велев определеният капацитет за батерии освен, че не е реализуем и парите ще се изгубят за страната ни, той и не е нужен в този размер. Финансовият ресурс от над 1,5 млрд. лв. обаче може да се използва много по-ефикасно за изграждането на ВЕИ-та със системи за съхранение на енергия за собствени нужди в предприятията. Така ще се облекчи и преносната мрежа. Очакванията на председателя на АИКБ са, че кандидатите по такъв проект ще бъдат 6-7 пъти повече от предвидените до момента средства.

По време на панела бяха обсъдени и определени ключови приоритети като развитието и модернизацията на електропреносната и електроразпределителните мрежи, промените в Закона за енергията от възобновяеми източници и в Закона за енергетиката, пренасочването на средства от несъстоятелни проекти за изграждане на батерии за съхранение на електрическа енергия към изграждане на ВЕИ със системи за съхранение на енергия за собствени нужди в предприятията, както и предоговаряне на важната за България глава „Енергетика“ в ПВУ.

Това е вторият Power Summit, който се провежда в София. Целта на форума е да събере лидерите на всички политически формации и техните екипи, които в диалог с бизнеса, гражданския сектор и науката да търсят в реално време решения по водещи теми.

Повече на https://bica-bg.org