АИКБ отчете повишение на композитния индекс „Икономика на светло“

АИКБ отчете повишение на композитния индекс „Икономика на светло“

0 коментара

Индексът чрез който измерва светлата част на българската икономика за 2021 е 78,40 пункта, спрямо 77,49 през 2020 г. Година преди Ковид пандемията стойността му беше 78,54.

От АИКБ отчитат, че основните причини довели до изсветляването през 2021 г. се дължат на възстановяването на българската икономика, която отчете ръст на БВП от 7,6% след спада, който бе отчетен година по-рано заради Ковид кризата и въведените локдауни. Сред негативните фактори, които са възпрепятствали още по-голям ръст, АИКБ отбелязва безпрецедентното увеличаване на цената на електроенергията, започнала през четвъртото тримесечие на 2021 г.

За втора поредна година АИКБ представи и данните за под-индекса „Заетост на светло“.

Чрез него във фокуса на изследванията попада трудовия пазар, при който през годините са се откроявали най-масово прилаганите сиви практики, при това с дълготраен ефект върху националната икономика.

За 2021 г. стойността му е 82,08 пункта. Той отчита ръст с малко над 4% спрямо 2020 г. Стойността му в предкризисната 2019 г. е била 78,87 пункта. Според АИКБ основният фактор, който е повлиял за високата стойност на „Заетост на светло“ е антикризисната мярка 60/40. Тя е била силен мотиватор за голяма част от компаниите да покажат реалните заплати. Сред другите фактори, които Асоциацията отбелязва, са ниската безработица, дефицитът на работна ръка и ръста на заплатите.

„Нашата работодателска организация полага системни усилия за ограничаване на сивия сектор от 2010 г. От тогава и изчисляваме композитния индекс „Икономика на светло“, с който оценяваме и размера на сивия сектор. От 2010 г. светлата част на икономиката е нараснала с 15 процентни пункта – от 63,35% на 78,40%, респективно сивия сектор се е свил до 21,60%. Смятаме, че усилията не трябва да отслабват, докато не постигнем устойчиви стойности под 15%. Това означава още над 4 млрд. лв. приходи в бюджета при равни други условия“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев по време на представянето на данните пред журналисти..

АИКБ изчислява Композитният индекс „Икономика на светло“,, за да се стимулират политиките за ограничаване. сивата икономика .

Повече по темата на www.bica-bg.org