Министър Пулев и екипът му осъществиха Мобилна приемна в областната управа в Силистра

Министър Пулев и екипът му осъществиха Мобилна приемна в областната управа в Силистра

0 коментара

Целта на приемната е да се популяризира и запознае местният бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ и структурните фондове на ЕС.
Министър Пулев обяви, че от всички регистрирани фирми в Силистра и областта, 99% попадат в сегмента микро-, малки и средни предприятия и могат да кандидатстват по Плана за възстановяване и устойчивост, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

„Работим на пълни обороти, за да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент на българската икономика – микро-, малките и средни предприятия. Основният ни приоритет е да помогнем на бизнеса в условия на световни кризи – галопираща инфлация и криза в енергетиката, да не се загуби нито една стотинка по европейските програми.“ Това заяви по време на събитието в Силистра ,министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

„Много се спекулира с Плана за въстановяване и устойчивост, но той работи. По линия на Министерството на иновациите и растежа до края на тази година ще канализираме 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана за възстановяване“, заяви министърът. Той призова бизнеса в Североизточна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична модернизация, на обща стойност 260 млн. лв.
Пулев подчерта, че до края на годината се отварят още три програми по Плана за възстановяване и устойчивост – за кибер сигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лв., за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия в размер на 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от 120 млн. лв.

„Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв. са почти завършени и в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. вече е изпратена в Брюксел за одобрение. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена за одобрение до 23 септември“, добави министърът.

Велина Попова, началник на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ посочи, че основните приоритети на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

На мобилната приемна на министъра и екипа му присъстваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „Програмиране“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Велина Попова, областният управител на Силистра Николай Неделчев, заместник-областният управител на Силистра Димитър Тодоров, както и областният управител на Добрич Здравко Здравков.