Компенсации за бизнеса обсъдиха вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и работодателските организации


На брифинг след срещата Нинова заяви, че до дни ще бъдат обявени компенсаторни механизми за бизнеса ,заради енергийната криза.

„Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и семейства и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки – за българската икономика и фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО, за ВиК сектора, дружествата, които, в резултат на този мораториум, ще натрупат загуби.

Поставихме и обсъдихме много актуални въпроси, но има една дума, която е изключително важна за нас и нашите партньори - предсказуемост. В резултат на кризите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни и нестабилни. Ето защо се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме конкретни мерки:

Краткосрочните са 3:

- Първо, да намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В последните дни се водят интензивни разговори – в Министерството на икономиката и индустрията, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, така че до дни ние ще обявим тези компенсаторни механизми. Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, трябва да се разпределят справедливо

- Второ, мерките за подпомагане на българските фирми, които са засегнати от ковид кризата с ограничения в работата, да продължат и след 1 януари. Мерките „60/40”, „80/20” и други са до края на декември. Държим и от Министерството на икономиката и индустрията ще внесем предложение тези мерки да важат и след 1 януари.

- Трето, заедно да работим по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 г. Има много въпроси, които касаят българската икономика и които трябва да залегнат в конкретни числа и политики в бюджета за следващата година.

Относно Средносрочните мерки, Нинова се ангажира с намаляване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса, с много важните теми за обвързване на образованието с икономиката и за осигуряването на професионални кадри за производството и индустрията, с намиране на начини на по-лесно финасиране, особено на малки, микро и средни предприятия.

Дългосрочно, заедно да работим по онази част от Плана за възстановяване и устойчивост, която касае малки, микро и средни предприятия, българските фирми, така че да можем да се възползваме от средствата, които са предназначени за България.

В изказването си председателят на АИКБ, Васил Велев, заяви- “Въщност обсъждахме 2 основни въпроса- 1-во – цената на електроенергията и второ-всички останали.

Нашите конкуренти извън ЕС плащат цени 4-5 пъти по-ниски от тези, които плащаме ние. Очакванията са за по-високи цени и през януари.

ЕС е дал възможност страните сами да рещават как да се справят. Буквално вдруги ден очакваме рещение да има праг на компенсиране отдолу, но не трябва да има таван.

Средства има , те се трупат като печалба в производителите на ел енергия. .Сбъркания пазар на едро трябва да се промени, да се скъси веригата на доставки...

В заключение Нинова каза, че са взели реяение с работодателите тези срещи да бъдат регулярни, на работно равнище, да се излъчат екипи от двете страни, които да започнат да работят по всички важни въпроси.

Повече по темата на https://www.mi.government.bg/bg