Асоциацията на организациите на работодателите в България настоява за подновяване на договора с ГАЗПРОМ

Асоциацията на организациите на работодателите в България настоява за подновяване на договора с ГАЗПРОМ

0 коментара
2038.png

Асоциацията на организациите на работодателите в България настоява за подновяване на договора с ГАЗПРОМ

„Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Асоциацията на организациите на работодателите в България( АОРБ ) се обърна с писмо до премиера Кирил Петков с настоятелно обосновано искане за подновяване на дългосрочния договор за доставка на природен газ с ГАЗПРОМ.

В писмото се изразява притеснението на работодателските организации от изявленията в медиите от членове на правителството, че няма да се преговаря с „Газпром“. И се настоява решенията, които взима правителството относно сигурността на енергийните доставки, да бъдат и икономически обосновани., защото несигурността на доставките на природен газ, както и непредвидимостта относно ценообразуването ще окажат негативно въздействие както върху битовия потребител и промишлеността, така и върху цялата икономика на страната.

„Бихме искали да подчертаем, че напълно подкрепяме идеята за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, но смятаме, че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Намираме за задължително общественият доставчик да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници.

Намираме за необходимо „Булгаргаз“ ЕАД да предприеме действия за директно участие в регионалния газов пазар чрез лицензиране в газовите борси на Балканите и ЕС и превръщането му в реален търговец на природен газ, работещ в интерес на българските потребители.

Писмото е подписано от Добри Митрев, председател на УС на БСК, и председател на АОРБ за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Писмото можете да прочетете ТУК…